Na hlavný obsah

Rusi opäť podnikli rozsiahlu sériu útokov na Ukrajine. V Dnipre zomrela mladá žena s dieťaťom

Dohromady hlásia zatiaľ najmenej 12 obetí.

Najmenej 12 obetí na životoch a desiatky zranených ukrajinských civilistov si vyžiadala rozsiahla séria útokov, ktoré v piatok (28. 4.) skoro ráno podniklo Rusko na ciele na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva. Informujú o tom médiá s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

Počet obetí stúpol po tom, čo záchranári z trosiek zasiahnutého domu v meste Umaň vyslobodili ďalších troch mŕtvych, vrátane dvoch desaťročných detí, čím počet zabitých v tomto mieste stúpol na desať. V meste Dnipro si vzdušné útoky vyžiadali dva životy a troch zranených, uviedol minister vnútra Ihor Klymenko.

Na záberoch z Umane, ktorá leží zhruba 200 kilometrov južne od Kyjeva, je vidieť vážne poničenú obytnú budovu, ktorej časť sa zrútila. Záchranári na mieste pokračujú v odstraňovaní trosiek. Z 18 zranených je 11 v nemocniciach. Zachrániť sa podarilo 17 ľudí vrátane troch detí, napísal denník Ukrajinska pravda na svojom webe.

Obeťou útoku na Dnipre sa podľa Klymenka stali trojročné dieťa a mladá žena. Traja ľudia utrpeli zranenia. Explózie hlásili tiež z metropoly Kyjeva a miest Kremenčuk, Poltava či Mykolajiv. Nad celou krajinou sa podľa ukrajinskej armády podarilo zostreliť 21 z 23 ruských striel s plochou dráhou letu.

Ukrajinskou metropolou zazneli viaceré výbuchy. Tunajšie úrady podľa agentúry AFP uviedli, že protiletecká obrana zostrelila 11 ruských striel a dva drony. Útok si ale v Kyjeve nevyžiadal žiadne obete ani vážnejšie škody. Podľa vojenskej správy mesta išlo o prvý vzdušný útok na ukrajinskú metropolu za 51 dní.

Podľa Zelenského musí prísť odpoveď

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil ruský teror a vyzval svet na zosilnenie globálnych sankcií proti Rusku.

„Na tento ruský teror musí prísť spravodlivá odpoveď od Ukrajiny a sveta. A tak sa aj stane. Každý takýto útok, každé zlo spáchané na našej krajine a ľuďoch približuje teroristický štát iba k porážke a potrestaniu, a nie naopak, ako sa (Rusi) domnievajú,“ zdôraznil prezident Zelenskyj podľa agentúry Unian.

Letecký poplach ukrajinské úrady vyhlásili okolo 04.20 h miestneho času (03.20 h SELČ) a odvolali ho po niekoľkých hodinách. Podľa agentúry Ukrinform poplach vyhlásili po celej Ukrajine s výnimkou jej západných oblastí.

Útoky prišli deň po tom, ako sa Moskva nechala počuť, že by privítala čokoľvek, čo by priblížilo koniec konfliktu. Ten pritom Rusko samo vyvolalo svojím útokom vlani vo februári.

„Rusko doteraz nepochopilo, že jeho krutosť len posilňuje odhodlanosť Ukrajiny a prehlbuje náš záväzok podporovať ju v jej boji,“ napísala na twitteri americká veľvyslankyňa v Kyjeve Bridget Brinková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet