Na hlavný obsah

Vznik prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku je o krok bližšie k realizácii

Zrealizovaná by mala byť do roku 2028.

Vznik prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku je o krok bližšie k realizácii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vznik prvej geotermálnej elektrárne na Slovensku v Ľuboticiach pri Prešove je o krok bližšie k realizácii. Spoločnosť, ktorá plánuje geotermálnu vodu teplú približne 140°C využiť na výrobu zelenej energie prešla procesmi posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) a začne hĺbiť prieskumný vrt. Elektráreň by mala byť zrealizovaná do roku 2028.

Zatiaľ je tu pole s rozkvitnutou repkou olejnou. Investor už teraz začína s prácami v teréne. Vyhlási aj medzinárodný tender na dodávateľa vrtných prác. Pôjde sa až do hĺbky štyroch kilometrov.

„Vyššia teplota, napríklad na ústí, by nás veľmi prekvapila, rovnako ako dobrý prítok. Je to prelomový bod pre zelenú energiu na Slovensku,“ priblížil predseda predstavenstva PW Energy Košice Milan Jankura. Ministerstvo životného prostredia priznáva, že nový operačný program – Program Slovensko na roky 2021 až 2027, dáva geotermálnu energiu na popredné miesto.

Prvej geotermálnej elektrárni na Slovensku sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Je to novinka, o ktorej niektorí pochybujú a niektorí sú za,“ uviedla starostka obce Ľubotice Nicole Rubisová. Ku geotermálnej vode by sa od začiatku vŕtania prieskumného vrtu mali dostať do štyroch mesiacov. Potom sa začne aj s výstavbou elektrárne. Tá bude využívať geotermálnu vodu zo šiestich vrtov.

Energia postačí pre desiatky tisíc domácností

„Keďže to je permanentná prevádzka, je to okolo 43-tisíc megawattov ročne,“ priblížil Jankura. Elektráreň vyrobí toľko energie, koľko spotrebuje 20-tisíc domácností na rok. Z odpadového tepla bude vykurovaných 6-tisíc domácností.

Obec má záujem využívať všetko to, čo geotermálny vrt ponúkne. „Keď každý rok súťažíme cenu elektrickej energie, kolíše hore a dole. Čiže je to istota v katastri obce. Je to aj zostatkové teplo, ktoré určite budeme využívať v rámci fondov,“ vysvetlila starostka Ľubotíc Rubisová.

Okrem domácností plánujú vykurovať i obecné či školské budovy. V hre je aj akvapark.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny