Na hlavný obsah

Mnohým ochoreniam sa dá predísť. Lekári chcú ľudí motivovať, aby dbali o svoje zdravie

Chcú tak urobiť v rámci projektu Týždeň prevencie.

Mnohým ochoreniam sa dá predísť. Lekári chcú ľudí motivovať, aby dbali o svoje zdravie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnohým ochoreniam sa dá predísť. Cukrovka, vysoký krvný tlak, gastro ťažkosti či obezita patria medzi najčastejšie diagnózy Slovákov. Ak by sme zmenili životný štýl a viac sa hýbali, trápiť by nás vôbec nemuseli. Motivovať ľudí, aby dbali viac o svoje zdravie, chcú lekári zapojení do projektu Týždeň prevencie.

Projekt spojil všeobecných lekárov a špecialistov. Ich cieľom je komunikovať s pacientmi o dôležitosti prevencie.

„Väčšina tých preventabilných ochorení nebolí, oni sa prejavia už ochorením a môžu tí pacienti sa ocitnúť na ústave srdcových chorôb alebo na nejakej jednotke intenzívnej starostlivosti, takže pre toto je dôležité dostať do povedomia, že keď vyzerám zdravo, neznamená, že som zdravý,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Týždňu prevencie sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Preto by sme podľa lekárov mali chodiť pravidelne na preventívnu prehliadku. Poisťovne ju u všeobecného lekára hradia raz za dva roky. Odhaliť môže vysoký krvný tlak, ktorý má podľa štatistík až milión tristo tisíc Slovákov.

„Artériová hypertenzia je nie len zásadné ochorenie, ale aj rizikový faktor. Až osem z desiatich hypertonikov prejde k nejakým závažnejším kardiovaskulárnych komplikáciám, infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda, arytmie,“ uviedla kardiologička Anna Vachulová.

Každý deň patrí inému ochoreniu

V rámci týždňa prevencie venujú lekári každý deň inému ochoreniu. Napríklad stredy patria cukrovke. Tej sa dá vyhnúť napríklad aj zdravou stravou a pravidelným pohybom.

„Keď sa raz za pol hodinu zdvihnete od stola, keď máte sedavé zamestnanie, ešte aj to znižuje úmrtnosť, čiže ľudia ktorí majú psíkov a chodia venčiť, žijú v priemere o nejaký ten rôčik dlhšie, takže každý pohyb sa ráta,“ vysvetlila kardiologička, Slovenská hypertenziologická spoločnosť Anna Valuchová.

Aj alergia patrí medzi ochorenie, ktorému sa dá predísť. Väčšie šanca na život bez nej majú dojčené deti a tie, ktoré sa narodili prirodzeným spôsobom. Na druhej strane aj keď už lekári zistia u dieťaťa alergické ochorenie, vedia ho vyliečiť.

„Existuje liečba, ktorá sa nazýva alergénová imunoterapia, a tá slúži práve na to, aby sme už u klinického alergika dané ochorenie zastavili, prípadne ho vyliečili, ale dôležité je aby sa začala podávať čo najskôr. Taká liečba trvá tri roky,“ vysvetlil primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie UNM Miloš Jeseňák.

Ak sa ľudia budú správať zodpovedne k svojmu zdraviu, odľahčia aj lekárov. Tí sa budú môcť venovať viac pacientom, ktorých stav je komplikovanejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko