Na hlavný obsah

V zostave úradníckej vlády sa zatiaľ oficiálne potvrdilo len meno premiéra. V zákulisí sa už hovorí aj o iných kandidátoch

Vláda úradníkov nemá istú dôveru v parlamente.

V zostave úradníckej vlády sa zatiaľ oficiálne potvrdilo len meno premiéra. V zákulisí sa už hovorí aj o iných kandidátoch
Ilustračná snímka rokovania vlády. Foto: RTVS

Historicky prvá úradnícka vláda nemá istú dôveru v parlamente. Aj keď prezidentka Zuzana Čaputová ešte neprezradila mená členov kabinetu, Hlas-SD avizoval, že takúto vládu nepodporí. Predseda parlamentu naznačuje, že budúci ministri môžu byť vymenovaní, no ak im nebudú vyhovovať, aj odvolávaní.

Zatiaľ je v úradníckej vláde potvrdené iba meno budúceho premiéra. Zuzana Čaputová si vybrala ekonóma Ľudovíta Ódora. Ďalších členov kabinetu neprezradila.

Reakciám na úradnícku vládu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

„Hlavným kritériom bola odbornosť, ale zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách,“ uviedla hlava štátu.

Práve nasledujúce dni sa chce prezidentka postupne stretnúť so zástupcami parlamentných strán a predstaviť im svojich nominantov. Pre Borisa Kollára (Sme rodina) je dôležité, aby bola zachovaná kontinuita.

„Aby tam ostali minimálne štátni tajomníci, alebo tá bývalá vláda bola v nejakom poradnom orgáne tejto vlády, aby vedeli presne tie kroky, že čo treba stihnúť,“ povedal predseda vlády.

Špekuluje sa o viacerých menách

Nepotvrdenými, aj keď v zákulisí skloňovanými ministrami prezidentkinej vlády, by mali byť Michal Horváth, hlavný ekonóm národnej banky, ktorý má viesť rezort financií. Na MIRI má prísť Lívia Vašáková, súčasná šéfka plánu obnovy.

Na zdravotníctve má byť ministrom súčasný štátny tajomník Michal Palkovič. Rovnako aj súčasný štátny tajomník rezortu hospodárstva Peter Švec má byť ministrom v tomto rezorte. Končiaci minister obrany svojho nástupcu pozná.

„Nepoviem meno, lebo tak sme sa dohodli aj s pani prezidentkou, ale je to človek z môjho najužšieho tímu a je to človek, ktorého som ja priniesol na ministerstvo obrany,“ uviedol Naď.

Na snímke sú kandidáti do úradníckej vlády.
Kandidáti do úradníckej vlády.Foto: RTVS

Malo by ísť o štátneho tajomníka Mariána Majera. Minister životného prostredia Ján Budaj nevie, kto ho nahradí.

„Samozrejme každý je zvedavý, ale tak ako pri zostavovaní iných vlád, ani pri zostavovaní úradníckej vlády, nie je dobré vopred klebetiť, tie nominácie sa môžu meniť do poslednej chvíle,“ šéf envirorezortu.

Hlas-SD vládu nepodporí, Heger je neistý

Dosluhujúci premiér Eduard Heger tvrdí, že pripraví všetko, aby došlo k plynulého odovzdaniu moci novej vláde. Následne si začne uplatňovať poslanecký mandát. Do parlamentu prejdú aj viacerí ministri jeho vlády.

Či však Eduard Heger ako poslanec podporí prezidentkinu vládu, ešte nepovedal. „To je ešte predčasné, musíme vidieť, ako tá úradnícka vláda bude vyzerať,“ dodal.

Aj hnutie Sme rodina si chce počkať na konkrétne mená. „Ak tam bude nejaký minister neprijateľný pre väčšinu parlamentu, tak jak bude vymenovaný, tak do týždňa bude zosadený, aj to sa môže stať,“ podotkol Kollár.

Smer-SD podmieňuje podporu vláde odborníkov zmenou termínu predčasných volieb. Nezaradení poslanci Hlasu-SD novú vládu nepodporia.

„Nevyslovíme jej dôveru, budeme ju rešpektovať, lebo to umožňuje ústava, a budeme sledovať, ako bude úradnícka vláda fungovať,“ uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Prezidentka avizovala, že vládu vymenuje po 15. máji. Kabinet má potom 30 dní na to, aby sa postavil pred poslancov a požiadal o vyslovenie dôvery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko