Na hlavný obsah

Úradnícka vláda je v aktuálnej situácii to najlepšie riešenie, myslí si Krúpa

Podľa Krajniaka prezidentke už nezostávala iná možnosť.

Zľava podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha,  poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS), moderátor Marek Makara a predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš a dosluhujúci minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).
Zľava podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha,  poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS), moderátor Marek Makara a predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš a dosluhujúci minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).Foto: RTVS

Úradnícka vláda je v aktuálnej veľmi napätej situácii to najlepšie riešenie. Vyhlásil to poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Nehovoril však o tom, že by sa jej kompletne podarilo vyriešiť chaos, ktorý na Slovensku vláde. „Ukáže však to, že ľudia budú vidieť, že sú tu aj odborníci na demokratickej strane spektra, ktorí vedia vládnuť aj odborne,“ vysvetlil.

Sme rodina podporí návrh úradníckej vlády, ak predloží čokoľvek dobré, čo “môže pomôcť ľuďom“. Dosluhujúci minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) spresnil, že v tomto nebudú v tomto “hrať na politiku“. Vláda podľa neho spadla pre neschopnosť viacerých členov, čím už podľa neho prezidentke nezostávala iná možnosť.

“Súčasne neprevezmem zodpovednosť za vládu pani prezidentky,“ dodal s tým, že netvoria programové vyhlásenie vlády, ani do neho nikoho nenominovali. Spresnil, že budú postupovať prípad od prípadu.

OĽANO sa však obáva prehĺbenia chaosu. Za prioritu pokladá pripravenie štátneho rozpočtu na nasledujúci rok čím skôr, aby sa všetky stany, ktoré budú kandidovať v predčasných parlamentných voľbách vedeli pripraviť.

Hnutie si však počká si na to, aké budú rokovania s Ľudovítom Ódorom. Počkajú si na finálne znenie programového vyhlásenia vlády, ktoré s ním budú konzultovať. Následne plánujú zvolať poslanecký klub a postaviť sa k tomu “férovo“ s tým, že ak sa vedia zhodnúť na dôležitých veciach, nevylučujú jej podporu. Situáciu spresnil predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš.

Smer-SD však úradnícku vládu nepodporí. Jedným z dôvodov je aj to, že podľa podpredsedu strany Ľuboša Blahu ide o “samých pravičiarov“.

Zmeny v SIS?

Ódor bude pravdepodobne môcť vymenovať aj šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS), pripomenul moderátor Makara. SaS si myslí, že po skúsenostiach za posledné roky by to stálo za zváženie. “Určite mu to odporučíme,“ dodal Krúpa s tým, že by išlo aspoň o obdobie do volieb.

Krajniak mu však oponoval. “SIS funguje profesionálne, myslím si, že v poslednom čase o tom svedčia aj vyjadrenia z vedenia Policajného zboru. Profesionalita sa prejavila aj v tom, že SIS identifikovala páchateľa toho strašného skutku vraždy v Teplárni. Myslím si, že je to dobré vysvedčenie toho, ako funguje“ ozrejmil.

Predčasné parlamentné voľby

Sme rodina vidí za najväčší problém rozoštvávanie už tak rozloženej spoločnosti. “Chceme rokovať s tými stranami, ktoré spoločnosť nerozoštvávajú. Vylúčili sme dve a to sú Smer-SD a Republika,“ vysvetlil Krajniak.

“Našimi primárnymi partnermi sú strany, ktoré sú dnes v opozícii,“ vysvetlil Blaha. Narážal tým na Hlas-SD a vie si predstaviť, že sa do parlamentu dostane aj SNS. Republiku tiež strana nevylučuje. “Nevylučujeme žiadnu stranu, tie veci sa budú riešiť až po voľbách,“ dodal. Krúpa uviedol, že sa týmito témami v súčasnosti nezaoberajú.

Šipoš ozrejmil, že OĽANO nepôjde so Smerom-SD ani ĽSNS. Republika je podľa neho premaľované ĽSNS a Hlas-SD je premaľovaný Smer-SD.

Ospravedlnenie prezidentke

“Chcel by som sa ospravedlniť prezidentke za všetkých slušných ľudí za tie veci, ktoré tu vyvádzajú niektoré politické strany a indivíduá. Som presvedčený, že by sa tí ľudia mali ospravedlniť, ale pochybujem, že sú toho schopní,“ uviedol Krúpa.

Politický boj podľa neho má nejaké pravidlá a politici by mali byť zvyknutí aj na nejaké tvrdšie zaobchádzanie, avšak s mierou. “Tá miera sa u nás už dávno prekročila,“ dodal.

Nepozvania Roberta Fica Blaha považuje za detinské. „Sme dospelí ľudia a musíme znášať aj kritiku,“ povedal. Moderátor Marek Makara však upozornil na slovník, ktorý Smer-SD používa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko