Na hlavný obsah

Za zle zaparkované auto môžu dostať vodiči pokutu od mestskej polície poštou už aj v Martine

Môže to zvýšiť popularitu takzvaných papúč.

Za zle zaparkované auto môžu dostať vodiči pokutu od mestskej polície poštou už aj v Martine
Na snímke martinskí mestskí policajti. Foto: RTVS

Za zle zaparkované auto môžu dostať vodiči pokutu od mestskej polície poštou už aj v Martine. Môže to zvýšiť popularitu takzvaných papúč.

„Išlo o to, aby štátna polícia s mestskou políciou vykonávali rovnakú činnosť tak, aby vedeli o tejto činnosti, ktorú robia v oblasti statickej dopravy, priblížil predseda Slovenskej parkovacej asociácie Miroslav Lepeta.

V systéme aj všetky hliadky mestskej polície zistia, ktorý priestupok už riešili, aby na autá nedávali blokovacie zariadenie a motoristi nedostali za jeden priestupok dve pokuty. Mesto očakáva, že inštitút objektívnej zodpovednosti prinesie viac poriadku do statickej dopravy.

„Môže to mať výchovný charakter. Je pravdou, že tých parkovacích miest je málo a ľudia parkujú tam, kde sa dá auto zastaviť,“ vysvetlil primátor mesta Martin Ján Danko.

Martinskej mestskej polícii sa venoval redaktor RTVS Vladimír Záborský:

Pokuty pri vážnejších priestupkoch

V prvých mesiacoch bude mestská polícia cez objektívnu zodpovednosť udeľovať pokuty najmä pri vážnejších priestupkoch. „Na státie vozidlami na trávnikoch, teda na plochách verejnej zelene a potom tam, kde priamo došlo k porušeniu dopravného značenia, čo sa týka zákazov státia a zastavenia,“ vysvetlil hovorca Mestskej polície v Martine Sebastián Andrášik.

V Martine však majú v pláne stále prioritne používať takzvané papuče. „Je to prostriedok, ktorý zabezpečí osobný kontakt vodiča s policajtom, kde sa dajú mnohé veci vysvetliť. Pri objektívnej zodpovednosti to nejde,“ dodal Andrášik.

Pri pokute poštou môže majiteľ vozidla ušetriť tretinu sumy, ak pokutu zaplatí do 15 dní. Sumy sú však vyššie ako pri priestupku vyriešenom na mieste. Tam môže vodič odísť iba s napomenutím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny