Na hlavný obsah

Vláda odborníkov ešte ani oficiálne nezasadla a už čelí útokom

OĽANO hovorí o tajnej dohode s hlavným mestom.

Vláda odborníkov ešte ani oficiálne nezasadla a už čelí útokom
Na snímke líder OĽANO Igor Matovič. Foto: RTVS

Vláda odborníkov ešte ani oficiálne nezasadla a už čelí útokom. Poslanci hnutia OĽANO hovoria, že nový premiér plánuje tajnú dohodu s hlavným mestom za 50 miliónov eur. Ľudovít Ódor tvrdí, že o tom nič nevie. Podľa politológa budú v predvolebnej kampani útoky na novú vládu pribúdať.

O tajnej dohode, odsúhlasiť Bratislave 50 miliónov, sa vraj dozvedeli poslanci priamo z úradu vlády. Vidia za tým prepojenie medzi primátorom Bratislavy a prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá si nového premiéra vybrala.

„Pani prezidentka je z Progresívneho Slovenska, Matúš Vallo je z Progresívneho Slovenska, nový premiér je nominant Progresívneho Slovenska. Tým pádom to je malá domov alebo mega domov, akokoľvek to nazveme,“ povedal líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Má ísť o nevyčerpané peniaze z 200 miliónového balíka, ktorý bol určený pre všetky mestá a obce. Samosprávam mal kompenzovať vysoké ceny energií.

„Namiesto toho, aby sa tu spravodlivo išlo rokovať so všetkými mestami a obcami na Slovensku, akým spôsobom by sa tých 50 miliónov eur dalo medzi ne férovo rozdeliť, sa tu pripravuje dohoda výlučne s Bratislavou,“ uviedol poslanec Milan Vetrák (OĽANO).

Konkrétnejšie detaily sme sa však od poslancov nedozvedeli. „Každý starne, aj ja starnem, ale nespomínam si na žiadnu takúto dohodu ani stretnutie. Je to pokus zaútočiť na túto vládu, ale my na vymyslené príbehy nebudeme reagovať,“ reagoval nový premiér Ľudovít Ódor.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Reakcia politológa

„Útokom politikov z jednotlivých spektier určite budú čeliť. Je teda na nich, aby to zvládli a aby to slušne komunikovali,“ vysvetlil politológ a analytik Median.sk Michal Mislovič.

Magistrát sa k téme nevyjadril, no primátor Matúš Vallo reagoval na poslancov už pred časom, keď kritizovali spravovanie mestskej firmy Metro. „Kopnúť si cezo mňa do Progresívneho Slovenska bude pre niektorých nádejných poslancov stále výzvou,“ napísal Matúš Vallo na instagrame.

Líder OĽANO zároveň premiérovi odkazuje, že ak 50 miliónovú dohodu podpíše, ich podporu v parlamente nedostane. „Ani nemusí prísť rokovať, nemusí ani zatelefonovať,“ povedal Matovič. „Ja ani neviem, o akú dohodu ide, takže neviem, čo by som podpisoval,“ dodal Ódor.

„Môžeme očakávať, že politici sa budú vymedzovať proti tejto vláde, takže to určite nebude mať jednoduché. Naopak, bude to mať náročné,“ skonštatoval Mislovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko