Na hlavný obsah

Aby sme sa trápili s nováčikom, ktorý je nulový? Čo bude ďalej? pýta sa bývalý sekretár SZĽH

V drese Slovenska odohral dvadsaťštyri duelov, strelil gól, dva razy bol na MS a unikli mu ZOH v Nagane 1998.

Aby sme sa trápili s nováčikom, ktorý je nulový? Čo bude ďalej? pýta sa bývalý sekretár SZĽH
Foto: TASR

Na slovenské výkony v lotyšskej Rige sa pozrel bývalý hokejista Róbert Pukalovič starší, ktorý sa radí medzi legendy.

„Som veľmi príjemne prekvapený z výkonov brankárov. Aj v obrane je to v poriadku. Práve pri defenzíve som si myslel, že to bude horieť. Útočníci vzadu pomáhajú, čo je skutočne skvelé, ale nedávame góly,“ pomenoval realitu našej výpravy 62-ročný Bratislavčan, ktorý má prezývku Ďzugala.

Nešetril kritikou na duel s posledným

Celý víkend sa nahlas hovorilo o zápase so Slovinskom. Obe strany chceli vyhrať, pretože im išlo o všetko. Hlavne súperovi, ktorý doteraz ani raz nebodoval.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Neviem, či si môžem dovoliť vysloviť kritiku, či toto bolo stretnutie na úrovni A-kategórie. Aby sme sa trápili proti nováčikovi, ktorý je nulový? Áno, bola v popredí možná teória, že v prípade triumfu môžu pomýšľať na záchranu. Samozrejme, Slovinci nemajú dostatočnú kvalitu a možno vždy postavia tých istých a opozeraných hráčov. Pripomeniem trebárs duel proti Čechom, kde viedli 2:0 a už sa videli niekde inde. V našom stretnutí si nedokázali pripraviť záverečný tlak a uhrať to. Jeglič tam mal jednu šancu, ale nešlo o nič také, čo by zodpovedalo elitnej kategórii,“ otvorene prejavil dojmy z predposledného zápolenia našej reprezentácie s jasným outsiderom skupiny.

Róbert Pukalovič získal v extralige tri majstrovské tituly. Foto: SITA/Branislav Bibel

Kde teda viazne problém, že Slováci nestrieľajú viac gólov?

„Očakával som, že sa po nie vydarenom roku v klube bude trápiť Pánik, a to aj zo začiatku bolo. Teraz ho môžeme brať za hrdinu, pretože rozhodol o troch bodoch. Máme tam hokejistov, ktorí majú svoje úlohy v kabíne. Cehlárik nastúpil s nedoliečeným zranením a ktovie, v akom je stave. Sme schopní hrať pod práškami a nie je to vždy príjemné. Samozrejme, pri týchto chalanoch sme čakali, že to budú nosné typy aj na základe akcií z minulosti. Trápi sa tiež Hudáček. V niektorých prípadoch fauluje a mohol dostať vyšší trest i so Slovincami, ale napokon to bolo vzájomné. Myslím si, že takáto snaha pramení práve z tejto frustrácie, že nie je produktívny,“ zaostril pozornosť na trojicu reprezentantov.

V predchádzajúcich stretnutiach sa stále dookola opakovalo, že brankár Samuel Hlavaj dával tímu šancu na víťazstvo. Ten dostal tentoraz voľno a po čase sa predstavil v bránkovisku Stanislav Škorvánek, ktorý zatiahol roletu. Na gólmanovi Michaloviec skončilo všetkých tridsaťtri slovinských pokusov. Nedeľňajším výkonom si zrejme vydobyl miestenku i na utorok s Nórskom.

„Verím, že urobíme štvrťfinále, kde môžeme nastúpiť proti jednotke z druhej skupiny. Lenže čo bude ďalej? Toto má byť cieľ? Tým sa budeme hrdiť? Je to na dlhšiu diskusiu. Som veľmi rád, že sa opierame o domácich brankárov, ktorí si spravili meno a zastali si svoje pozície,“ prezentoval svetlú vyhliadku na záver skupinovej fázy turnaja v tieni mierneho negativizmu bývalý sekretár SZĽH či súčasný spolukomentátor extraligových prenosov.

Nemohúcnosť, akú si nepamätá

Iskierka nádeje na pokračovanie je vykresaná, ale veľkú pozornosť bude pútať utorkový večerný zápas medzi Lotyšskom a Švajčiarskom. Ak domáci uchmatnú bod, Slováci pôjdu domov.

„Zatiaľ žijeme, no potvrdilo sa, čo som si myslel. So Slovincami sme boli v postavení mužstva, ktoré musí tvoriť, a to bolo pre nás ťažké. Nemáme problém trápiť favoritov. Ešte uvidíme, ako sa Lotyši popasujú s náročnou úlohou, ktorú majú vo svojich rukách. Takýto chabý strelecký prejav v ofenzíve, aký sme predviedli v ostatných troch zápasoch, si nepamätám,“ doplnil Pukalovič, ktorého choroba nepustila na ZOH 1998 v Nagane a v roku 2004 zavesil korčule na klinec.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport