Na hlavný obsah

Cyklochodník pri Liptovskej Mare zavreli, zaliala ho voda z priehrady

Stavitelia s tým počítali, poškodenie by nemalo hroziť.

Cyklochodník pri Liptovskej Mare zavreli, zaliala ho voda z priehrady
Zatopený cyklistický chodník. Foto: RTVS

V Liptovskom Mikuláši zavreli časť cyklochodníka pri rieke Váh. Zaliala ho voda Liptovskej Mary. Stavitelia s tým však rátali a chodník by voda poškodiť nemala. Cyklochodník len vlani otvorili a teraz ho voda zaliala po prvý raz. Cyklistov to prekvapilo, mesto nie.

,,Zatopenie cyklochodníka sme očakávali, keďže je umiestnený v zátopovom území. S tým, že aj v rámci prípravnej a projektovej fázy aj realizačnej bol tento cyklochodník prispôsobený na zatopenie, takže nič mu nehrozí,“ uviedol vedúci odboru dopravy Mestského úradu Liptovský Mikuláš Gabriel Lengyel.

Cyklisti sa však musia buď otáčať a úsek obchádzať po ceste, alebo riskujú a bicykle prenášajú cez vyvýšený železničný násyp. ,,Ak nebudú zlé klimatické podmienky, tak v priebehu niekoľkých dní bude hladina Liptovskej Mary klesať a cyklochodník bude znova prejazdný,“ dodal Lengyel.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Milan Velecký:

Cyklochodník do Liptovskej Ondrašovej vedie okrajom lužného lesa pri Liptovskej Mare. Daňou za to je, že niekoľko dní v roku býva zaplavený vodou.

„Trasovanie úseku a výškové osadenie cyklochodníka navrhli aj realizovali v záplavovom území s vedomím, že pri zvýšenej hladine dôjde k zatopeniu. Dôvodom bolo využitie pozemkov vo vlastníctve štátu a tým urýchlenie výstavby cyklochodníka,“ vysvetlil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Z vysokej hladiny Liptovskej Mary majú radosť rybári. Práve teraz potrebujú, aby voda zaliala trávu a kríky. Priamo z brehu možno pozorovať napríklad kapry, ktoré sa takto vyhrievajú v plytkej vode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny