Na hlavný obsah

Spodná voda miestami dosahuje podpriemerné úrovne. Situáciu môžu skomplikovať letné suchá

Mierne jej pomohli výdatné dažde.

Spodná voda miestami dosahuje podpriemerné úrovne. Situáciu môžu skomplikovať letné suchá
Ilustračná snímka.

Hoci výdatné dažde na jar pomohli aj spodnej vode,na viacerých miestach dosahuje podpriemernú úroveň. Situáciu môžu ešte viac skomplikovať suchá, ktoré sa očakávajú počas leta.

„Toho času má prameň povolenú výdatnosť osemdesiat litrov sekundových, avšak v dôsledku klimatických zmien dosahujeme okolo štyridsať litrov sekundových,“ informovala vedúca útvaru výroby vody v Trnavskej vodárenskej spoločnosti Alica Dillingerová.

Vodné zdroje Hlávka a Mariáš zásobujú množstvo obcí v okrese vrátane Trnavy. Voda je to síce tvrdá ako miestny dialekt, ale mimoriadne kvalitná. Okrem chlórovania ju netreba nijako upravovať.

Stavu spodnej vody sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vlado Hulík:

„Pracovníci skúšobného laboratória v zmysle programu monitorovania pitných vôd chodia brať pravidelne vzorky vody na rozbor, či vyhovujú súčasne platnej legislatíve, takže sa to dôsledne kontroluje,“ pokračovala Dillingerová.

Nateraz je vody dostatok

Vody je nateraz dostatok. Ale okrem toho, že ju pijeme, ňou aj splachujeme, polievame trávniky a napúšťame bazény. Nepotrvá dlho a budeme musieť vodou šetriť tak, ako to už dnes robia v Španielsku, Taliansku či Grécku

„Máme obce, ktoré majú jeden vodný zdroj pre celú obec a v lete keď dochádza k tomu klimatickému obdobiu sucha, zdroje klesajú na výdatnosti a musíme vodu dovážať cisternami do vodojemov, aby odberateľ nepocítil nedostatok pitnej vody,“ podotkla Dillingerová.

Kontrolovať treba aj kvalitu vody v domácich studniach. „V prípade, keď dôjde ku kontaminácii studní, či už prívalovými dažďami alebo stúpnutím spodných vôd, tak je potrebné počkať, až sa tá voda vyčíri. Potom má význam dať vodu na rozbor a zistiť, či spĺňa požiadavku kvality pitnej vody,“ dodal Jiří Janošek z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Aj napriek daždivej jari sa na Slovensku stále vyskytuje veľa studní vyschnutých. Ak nebudeme vodou šetriť, bude ich ešte viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko