Na hlavný obsah

Dovolenka v Chorvátsku bude tento rok iná – žiadne čakanie na hraniciach ani zamieňanie peňazí, ceny však stúpnu

Chorvátsko očakáva v lete rekordný počet Slovákov.

Dovolenka v Chorvátsku bude tento rok iná – žiadne čakanie na hraniciach ani zamieňanie peňazí, ceny však stúpnu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Chorvátsko očakáva v lete rekordný počet Slovákov. Štatistiky ukázali, že od začiatku roka tam bolo oveľa viac našincov ako roky predtým. Ľudí neodrádza ani zdražovanie. To nás čaká vo všetkých obľúbených destináciách.

Od januára je Chorvátsko súčasťou Schengenu a eurozóny. To znamená koniec čakaniu na hraniciach a koniec zamieňaniu peňazí. Za tovary a služby si však dovolenkári priplatia.

„V celej Európe bola inflácia. V Chorvátsku je 15 alebo 16 percent. Ceny išli hore,“ hovorí riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Slovensko a ČR Miodrag Mlačić.

Chorváti pripravujú aj nový zákon o udržateľnom cestovnom ruchu. S ním súvisí aj takzvaná ekologická daň, teda nový poplatok pre turistov. Jeho zavedenie nebude povinné, ale pravdepodobne tak urobia mestá, ktoré navštevuje až príliš veľa ľudí – napríklad Dubrovnik.

„Zákon je v príprave, nebude to na rok 2023, to nebude v roku 2024. Ekologická renta nebude rovnaká na všetkých miestach v Chorvátsku,“ uviedol Mlačić.

Cenám letných dovoleniek sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Na zdražovanie pre infláciu sa treba pripraviť zrejme vo všetkých destináciách. Cena zájazdov stúpla v priemere asi o 15 percent.

„Druhá vec je nárast cien v rámci destinácií. Ak budú chcieť objavovať – spoznávať okolie, čiže v reštauráciách, v obchodoch, na výletoch –tak tam tie ceny môžu naozaj trochu dramatickejšie narásť,“ myslí si prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkeš.

Najobľúbenejšou destináciou je Turecko

Turisti zo Slovenska strávili dovolenkovaním v Chorvátsku minulý rok v priemere 8,5 dňa. Štatistiky návštevnosti z úvodu tohto roka naznačujú, že by tohtoročná sezóna mohla byť ešte lepšia.

„Chorvátsko sa dostáva až na takú pomyselnú tretiu priečku v obľúbenosti destinácií,“ informoval Berkeš.

Jednotkou je už niekoľko rokov Turecko a to platí aj tento rok. Za ním sú obľúbenými krajinami dovolenkárov zo Slovenska Grécko, grécke ostrovy a Cyprus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko