Na hlavný obsah

Ruské obchody sú plné európskeho tovaru. Rusi sa naučili obchádzať sankcie Západu

Zistila to investigatívna novinárka z Nórska.

Ruské obchody sú plné európskeho tovaru. Rusi sa naučili obchádzať sankcie Západu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruské obchody sú plné európskeho a ázijského tovaru aj napriek sankciám. Informovala o tom nórska investigatívna novinárka Gro Holmová.

Tvrdé sankcie mali zasiahnuť ruskú ekonomiku a prinútiť ruského prezidenta Vladimira Putina zastaviť vojnu na Ukrajine. Rusi však našli spôsob, ako ich obísť.

Nákupné centrum v Moskve hýri farbami. Rusi stále dokážu nájsť cestu pre tovar od renomovaných značiek z Európy. Deje sa to najmä prostredníctvom Kazachstanu a Mongolska.

Tovar zo Západu, ktorý k nim prichádza bez obmedzení, následne exportujú do Ruska. Nórska investigatívna novinárka sa pozrela, ako to vyzerá v praxi.

Pozrite si reportáž zo správ RTVS, ktorú pripravili redaktorky Rebeka Slováková a Klaudia Mikolášová:

„Toto je parfum Hugo Boss, ten je z Nemecka. Ďalej nájdeme L´Oreal, to je francúzska značka. Všetko je to tovar, ktorý u nás v Nórsku bežne kúpite v obchodoch. Tu v Rusku by však už na pultoch byť nemal,“ vysvetlila novinárka.

Západného tovaru však nie je toľko, aby obchodníci vyhoveli všetkým zákazníkom. Pulty preto čoraz častejšie zapĺňajú výrobky z Číny. Ale záujem o ne veľký nie je.

Rusi sú ochotní na svoju obľúbenú značku zo Západu podľa predajcov čakať aj niekoľko mesiacov. Stále majú totiž istotu, že skôr či neskôr im aktuálne zakázaný tovar príde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika