Na hlavný obsah

Za deti v materských školách rodičia v Prešove platia viac. Výrazne si priplatia v letných mesiacoch

Viacerí upozorňujú, že si to nebudú môcť dovoliť.

Za deti v materských školách rodičia v Prešove platia viac. Výrazne si priplatia v letných mesiacoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za deti v materských školách rodičia v Prešove platia viac. Výrazne si však priplatia najmä v letných mesiacoch. Za každé dieťa rodič zaplatí zhruba 130 eur za mesiac. Viacerí upozorňujú, že si to nebudú môcť dovoliť.

Adriana žije s dcérou. Ako upratovačka zarobí asi 450 eur. V lete by mala za škôlku platiť štvornásobne viac než počas roka. Ako to vyrieši, nevie.

„Mladší brat je v zahraničí, mama tiež musí pracovať. Keď nie, tak ju zoberiem do práce, lebo nie prvýkrát by išla so mnou,“ uviedla obyvateľka mesta Prešov Adriana.

Drahším škôlkam v Prešove sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Kým počas školského roka stúpli platby z 22 na 29 eur, v lete zaplatí rodič za mesiac zhruba 130 eur. K tomu ešte musí pripočítať stravu. Podľa radnice reagujú na zvýšené náklady.

„Jednak sú to ceny energií, ktoré rastú v materských školách, ale zároveň je to aj zvyšovanie miezd od septembra,“ povedal zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák.

„Rodičia detí naozaj dostali daňový bonus vo výške aj dvesto eur, v mnohých prípadoch aj viac. Peniaze sa vzali z rozpočtu samosprávy. Školské jedálne máme dlhodobo podinvestované,“ ozrejmil člen komisie pre školstvo a šport MsZ v Prešove Marián Damankoš.

Zhodu nenachádzajú

Nie všetci poslanci s návrhom súhlasili. Nezhodli sa ani v školskej komisii.

„Na východnom Slovensku matka upratovačka zarobí 400, 500 eur mesačne a má nechať polovicu z toho toho, čo zarobí. Veď to je pre rodiny likvidačné,“ vysvetlil člen komisie pre školstvo a šport MsZ v Prešove Rudolf Dupkala. Rozhodnutie mesta kritizujú aj ďalší rodičia.

Radnica oponuje, že v lete chodí do materských škôl menej detí. Ďalšie zvyšovanie platieb v škôlkach nechystá. „Vnímame tento apel rodičov s tým, že aj mestská rada sa bude ešte touto témou osobitne zaoberať,“ spresnil zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák.

„Áno, pre niektorých rodičov to môže byť veľká bariéra, ale v tomto prípade odporúčam obrátiť sa so žiadosťou o zníženie tohto poplatku, lebo takúto možnosť zriaďovateľ má,“ dodal Damankoš.

V Prešove je v materských školách, ktoré patria pod mesto, 2 500 detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny