Na hlavný obsah

Švajčiarsky prezident Berset oznámil, že už nebude kandidovať na svoju funkciu

Úrad prezidenta zastáva aktuálne už po druhý raz.

Švajčiarsky prezident Berset oznámil, že už nebude kandidovať na svoju funkciu
Na snímke švajčiarsky prezident Alain Berset. Foto: Facebook

Švajčiarsky prezident Alain Berset v stredu (21. 6.) oznámil, že na konci roka 2023 odíde z vlády. K tomuto nečakanému kroku sa odhodlal po 11 rokoch, ktoré strávil v rôznych vládnych funkciách. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Prezidentský úrad je vo Švajčiarsku rotujúcou funkciou, v ktorej sa vždy po jednom roku striedajú členovia tamojšej vlády, sedemčlennej Spolkovej rady, v ktorej je Berset od roku 2012.

Úrad prezidenta pritom tento 51-ročný politik zastáva aktuálne už po druhý raz. Prvýkrát to bolo v roku 2018. Medzičasom bol tiež ministrom vnútra či zdravotníctva. Ako šéf rezortu zdravotníctva dohliadal napríklad na zvládanie pandémie koronavírusu.

„Neodstupujem z funkcie, len oznamujem, že po skončení aktuálneho legislatívneho obdobia už nebudem kandidovať,“ vyhlásil Berset. Tým podľa agentúry Reuters odkazoval na švajčiarske voľby, ktoré sa budú konať v októbri.

Berset je v súčasnosti aj najstaršie slúžiacom členom Spolkovej rady. Ak by podľa jeho slov niekto zostal vo vláde „viac ako 12 rokov“, bolo by to pridlho a mohol by sám seba začať pokladať za nenahraditeľného. Švajčiarsky prezident novinárom v Berne tiež povedal, že okrem cvičenia jogy zatiaľ nemá po svojom odchode z vlády žiadne konkrétne plány.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet