Na hlavný obsah

Poľskí záchranári našli v uhoľnej bani Pniówek telá piatich baníkov, ktorí tam vlani zomreli

Nezvestní boli po sérii výbuchov metánu.

Poľskí záchranári našli v uhoľnej bani Pniówek telá piatich baníkov, ktorí tam vlani zomreli
Na snímke poľská baňa Pniówek. Foto: Wikipedia - CC BY 2.5

Poľskí záchranári našli v uhoľnej bani Pniówek na juhu Sliezskeho vojvodstva telá piatich baníkov. Boli nezvestní po sérii výbuchov metánu z vlaňajšieho apríla. Informujú o tom v pondelok (11. 9.) poľské médiá. Pri nešťastí 16 ľudí zomrelo, z ktorých sedem bolo oficiálne označovaných za nezvestných. Tridsať baníkov a banských záchranárov vtedy utrpelo zranenia.

„Pre ťažké podmienky, v akých sa záchranná akcia koná, preprava nájdených baníkov na povrch potrvá asi deň,“ povedal v pondelok agentúre PAP Tomasz Siemienec, hovorca firmy Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), ktorej baňa patrí.

Televízia TVN24 uvádza, že podľa neoficiálnych informácií nájdené telá patrili členom záchranného tímu. Ten po prvom výbuchu metánu vyrazil do podzemia na pomoc kolegom.

Záchranári sa tiež pokúsili dostať k telám dvoch zvyšných nezvestných baníkov. Avšak podľa Siemieneca to bolo príliš nebezpečné a miesta, odkiaľ budú vyslobodené pozostatky pätice baníkov, budú znovu uzavreté hrádzou. Pre prístup k posledným dvom baníkom záchranári vybudujú jednu alebo dve chodby, čo zaberie asi mesiac.

Aby bolo možné dostať sa k pätici nezvestných, museli záchranári vykopať chodbu v dĺžke 350 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet