Na hlavný obsah

Ministerstvo upraví víza pre pracovníkov z tretích krajín. Mzdy Slovákov to nezmení, tvrdí štátny tajomník

Ide o najviac 2 000 víz.

Ministerstvo upraví víza pre pracovníkov z tretích krajín. Mzdy Slovákov  to nezmení, tvrdí štátny tajomník
Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podmienky na udelenie národného víza na účel zamestnania vo vybraných profesiách v oblasti priemyslu štátnym príslušníkom vybraných tretích krajín sa upravia. Národné víza udelí štát spolu v počte najviac 2 000 v kalendárnom roku.

Nespôsobí to zníženie miezd v daných segmentoch pre už slovenských pracujúcich. V stredu to po rokovaní vlády uviedol štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Juraj Káčer.

„Materiál prešiel štandardne hospodárskou a sociálnou radou, kde, samozrejme, sedia aj odborári. Pri tom dopyte na 180 000 pracovných miest, ktoré hlási priemysel alebo teda aj ostatné segmenty slovenského hospodárstva, si myslím, že pri 2 000 povoleniach naozaj nie je sa čoho obávať a vôbec si nemyslíme, že by to mohlo spôsobiť zníženie miest v daných segmentoch pre už slovenských pracujúcich,“ vyjadril sa Káčer.

Pripomenul tiež, že Slovensko dosahuje historicky najlepšie čísla v zamestnanosti. V druhom kvartáli dosiahlo 77,5-percentnú zamestnanosť, pričom stanovený cieľ voči Európskej únii (EÚ) bol na úrovni 76,5 % do roku 2030.

Situáciu spôsobil nedostatok pracovníkov

„Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z naliehavosti situácie pri niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, najmä v rozširujúcej sa automobilovej výrobe,“ uviedlo MPSVR SR v dôvodovej správe k nariadeniu vlády SR o záujme SR udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín vo vybraných zamestnaniach v oblasti priemyslu.

Káčer priblížil, že pôjde o krajiny, s ktorými slovenský priemysel má skúsenosť, respektíve o príslušníkov tretích krajín, s ktorými má SR dobré skúsenosti, kde zamestnávatelia vedia urobiť nábor práve zamestnancov, ktorých potrebujú. Ide podľa neho o riešenie, ktoré by čo najrýchlejšie mohlo dostať zamestnancov z tretích krajín k firmám.

„Čo sa týka vysokokvalifikovaných zamestnancov, tam tá úspešnosť je niekde na úrovni 180 osôb. My pracujeme aj s tým, čo bráni tomu, aby prišli ďalší vysokokvalifikovaní zamestnanci, čiže na poslednej vláde bola schválená úprava, keď napríklad na pozície v oblasti informačných technológií môžu prejsť aj ľudia, ktorí majú len kvázi trojročné štúdium, nemajú to naše klasické päťročné, pretože vo viacerých krajinách, z ktorých dokážeme čerpať, si to experti v podstate vyštudujú po troch rokoch,“ dodal Káčer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika