Na hlavný obsah

Moderné tanky verzus automobily SUV s guľometmi. Aký arzenál majú v skladoch Izrael a Hamas?

"Izraelská armáda je konvenčnejšia. Hamas je však veľmi dobre vyzbrojený," povedal expert.

Moderné tanky verzus automobily SUV s  guľometmi. Aký arzenál majú v skladoch Izrael a Hamas?
Na snímke zľava izraelský tank a bojovníci Hamasu. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

V eskalujúcom konflikte medzi Hamasom a Izrealom sa stretli dve strany s veľmi rozdielnymi vojenskými schopnosťami. Uviedla to stanica Sky News, ktorá sa zaoberala arzenálom bojujúcich strán.

Hamas na Izrael vypálili salvy rakiet. Tel Aviv v odvete podnikol nálety na husto obývané pásmo Gazy. Hrozba, že izraelské tanky prekročia hranicu v rámci pozemnej invázie, je veľmi reálna.

Izraelská armáda je konvenčnejšia, porovnateľná s americkou alebo britskou – s tým významným rozdielom, že má zavedenú brannú povinnosť – zatiaľ čo Hamas je veľmi dobre vyzbrojená partizánska organizácia.

Akú vojenskú techniku má Izrael?

„Izraelská armáda disponuje veľkým počtom tankov a obrnených vozidiel. Tie majú obrovský význam pri infiltrácii na nepriateľské územie,“ povedal vojenský expert Michael Clarke pre Sky News.

Izraelský tank Merkava je podobný nemeckému bojovému tanku Leopard 2, ktorý sa stal známym najmä vďaka použitiu na Ukrajine.

Tank, ktorý navrhli a z veľkej časti vyrobili v Izraeli, je vybavený silným čelným pancierom, ktorý poskytuje maximálnu ochranu jeho štyrom členom posádky. Nesie 120-milimetrový kanón, ako aj sekundárnu výzbroj.

Izraelský vojak prichádza s tankom do oblasti nasadenia neďaleko hraníc s Libanonom.
Izraelský vojak prichádza s tankom do oblasti nasadenia neďaleko hraníc s Libanonom.Foto: TASR/AP

Čo sa týka vzdušných síl, izraelská armáda používa stíhačky vlastnej výroby Kfir – viacúčelové bojové lietadlá inšpirované francúzskym modelom Mirage.

Vzdušné sily majú aj niekoľko moderných stíhačiek F-35 Lightning II získaných z USA. Izraelská armáda je vo všeobecnosti technologicky vyspelá a veľmi inovatívna, hovorí Clarke. Často využíva aj drony.

Stíhacie lietadlo F-35
Ilustračná snímka stíhacieho lietadla F-35.Foto: TASR/AP Photo/Michel Euler

Clarke dodal, že v prípade Izraela je prítomnosť jadrových zbraní verejným tajomstvom. „Určite ich majú, na 100 percent. Žiadny Izraelčan to však nikdy nepotvrdí, ale ani nevyvráti,“ myslí si.

Vojenský expert Clarke tvrdí, že izraelská vojenská doktrína počíta s použitím jadrových zbraní ako „konečného prostriedku“. Hlavne v situáciách, keď je existencia štátu Izrael vnímaná ako ohrozená. Nemyslí si, že majú plány na ich použitie v Gaze. „Je to príliš blízko,“ dodal.

A čo Hamas?

„Hamas je jednou z najlepšie vyzbrojených partizánskych organizácií na svete,“ hovorí Clarke.

Nemá rovnaký typ obrnených vozidiel ako Izrael. „Operujú z osobných vozidiel, ako je napríklad model SUV Land Rover Discovery. Na zadnú časť si pripevnia zbraň, napríklad 30-kalibrový ťažký guľomet. Môžu byť veľmi mobilní,“ vysvetlil expert.

Na snímke militanti z Hamasu.
Militanti z Hamasu.Foto: TASR/AP

Izrael má síce svoj impozantný systém protivzdušnej obrany Železná kupola, ale Hamas ho dokáže prevalcovať obrovským počtom rakiet, ako to urobil v posledných dňoch.

Hamas používa rôzne verzie iránskych balistických rakiet Fateh-110 typu zem-zem, ktoré sú pojazdné a môžu niesť hlavice s hmotnosťou až 500 kilogramov.

Hamas má aj protitankové rakety podobné americkým Stingerom. Na otázku, koľko bojovníkov má Hamas, profesor Clarke odpovedal, že ich počet sa predtým odhadoval na približne 10-tisíc, ale dodal, že „keď sa násilie rozhorí, dokážu zmobilizovať veľa ľudí“. „Takže ich počet sa môže pohybovať od 10- až po 50-tisíc lojálnych ľudí,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet