Na hlavný obsah

Z izraelsko-palestínskeho konfliktu môže ťažiť Putin: Bezpečnostný expert vysvetlil, čo znamená útok Hamasu pre Ukrajinu

Rusko má podľa neho z konfliktu v Izraeli a Gaze prospech.

Z izraelsko-palestínskeho konfliktu môže ťažiť Putin: Bezpečnostný expert vysvetlil, čo znamená útok Hamasu pre Ukrajinu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Čas je spojencom Ruska v konflikte na Ukrajine. Moskva potrebuje znížiť počet obetí na bojisku a zostať vojensky aktívna na Ukrajine čo najdlhšie. Pre portál The Conversation to uviedol expert na spravodajské služby a národnú bezpečnosť z Hullskej univerzity Robert M. Dover.

„Vladimir Putin môže získať obrovskú výhodu, ak by Západ prerušil dodávky zbraní do Kyjeva,“ vysvetlil Dover. Dodal, že vojna na Blízkom východe by mohla odvrátiť pozornosť spojencov od Ukrajiny.

Násilný vpád palestínskych militantov z hnutia Hamas do Izraela v sobotu (7. 10.) už rozptýlil diplomatickú pozornosť Spojených štátov.

„Konflikt by tiež mohol presmerovať vojenské vybavenie na Blízky východ namiesto na Ukrajinu. To, aký veľký bude odklon zbraní, závisí od toho, či sa Izrael pokúsi znovu obsadiť Gazu,“ myslí si expert.

Diplomatický obraz Ruska vo vzťahu ku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom nie je jednoznačný. Rusko bolo v minulosti voči Izraelu priateľské. Izrael to reflektoval tým, že zmiernil kritiku invázie na Ukrajinu.

Rusko upevnilo väzby s Teheránom

Rusko sa v poslednom čase stalo priateľskejším aj voči Iránu, pretože Teherán predáva Moskve zbrane. Irán je však pravdepodobne zdrojom vojenského vybavenia, ktoré Hamas použil na inváziu do krajiny.

„Rusko už dlho prevádzkuje viacúrovňovú diplomaciu – dokáže udržiavať pozitívne vzťahy s konkurenčnými a dokonca bojujúcimi krajinami na Blízkom východe a bude v tom pokračovať. Je nepravdepodobné, že by v tom Moskva nenašla výhodu,“ myslí si expert.

S odkazom na Blízky východ Putin poznamenal, že západné mocnosti NATO sa selektívne angažujú v arabských krajinách. „Ochranu poskytujú tým, ktorí sú poslušní, ale nie kvôli ich hodnotám alebo tradíciám,“ uviedol ruský prezident.

„Práve z toho tvrdenia môžeme vyvodiť, že Vladimir Putin podporuje izraelské aj palestínske nároky a že len západné krajiny poskytujúce nadradenú bezpečnostnú záruku jednej strane nad druhou vytvárajú podmienky pre neustály konflikt medzi Izraelom a Palestínou,“ skonštatoval Robert M. Dover.

Rusko má podľa neho z konfliktu v Izraeli a Gaze prospech. „Putin vyslovene nemusí byť príčinou nárastu napätia, ale nebude sklamaný, ak sa v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch bude ďalej stupňovať,“ myslí si odborník na spravodajské služby.

Ako ďalší dôvod uviedol, že Rusko môže ťažiť aj z toho, že konflikt na Blízkom východe odvádza pozornosť od nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA, od vojny na Ukrajine a od napätia medzi Čínou a Taiwanom a Srbskom a Kosovom.

Čas môže hrať v prospech Moskvy

Pre inváziu Ruska na Ukrajinu teda môže čas hrať v prospech Moskvy, a to aj napriek všetkým vojenským stratám.

Zmena prezidenta USA, nejednotný Kongres USA, ktorý bude naďalej prejavovať znepokojenie nad ďalším financovaním Ukrajiny, a potreba USA podporovať Izrael na Blízkom východe – to všetko bude podľa experta rozhodujúcim spôsobom ovplyvňovať to, ako sa ukrajinský konflikt skončí. „Ak bude vojna na Ukrajine zúriť aj v roku 2025, bude mať navrch Rusko,“ uzavrel Dover.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet