Na hlavný obsah

Vznik nového rezortu cestovného ruchu bude nákladný. Odborník na štátnu správu hovorí o hre na ministerstvá

Predpokladá, že nový rezort vznikne z ministerstva dopravy.

Vznik nového rezortu cestovného ruchu bude nákladný. Odborník na štátnu správu hovorí o hre na ministerstvá
Odborník na štátnu správu Ľubomír Plai. Foto: RTVS

Nová vládna väčšina sa zaviazala, že bude rešpektovať pozície v Národnej rade SR, ktoré má dostať opozícia. Lídri zdôraznili, že verejné financie sú v dezolátnom stave, chcú ich riešiť, ale nie na úkor zníženia sociálneho štandardu. Strany si už rozdelili ministerstvá, SNS má dostať jedno navyše od januára budúceho roka.

Podľa odborníka na štátnu správu Ľubomíra Plaia to nie je ničím novým. „Táto hra na ministerstvá, ich zlučovanie a vytváranie nových, to tu je už tradične,“ uviedol. Ako príklad uviedol ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja, ktoré vzniklo z kancelárie podpredsedu vlády pre investície.

Skúsenosť s vytváraním nových ministerských postov majú podľa neho takmer všetci politici od Roberta Fica, cez Petra Pellegriniho až po Igora Matoviča. „Ľudia, ktorí sú noví, majú ambície a chcú niečo meniť, tak sa najlepšie cítia v pozícii ministra. Ak to ministerstvo nie je, tak ho treba vytvoriť,“ vysvetlil odborník.

Vznik nového rezortu cestovného ruchu bude vyžadovať vysoké náklady. „Ale nie tak, ako by sme si predstavovali. Techniky, ako tieto nové ministerstvá vznikajú, prepracovali tak, že sa náklady nezdajú byť vysoké,“ priblížil.

Vysvetlil to znova na príklade rezortu investícií a regionálneho rozvoja. „V prípade tohto ministerstva sa odlimitovali činnosti, ktoré sa už robili na inom úrade. V rámci limitácie sa ľudia presunuli na nový úrad, preto akoby neboli nálady na personálne obsadenie úradov, no a na tie pomocné a podporné obslužné činnosti sa robili dohody,“ uviedol Plai. Predpokladá, že nový rezort cestovného ruchu vznikne z ministerstva dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko