Na hlavný obsah

R. Kaliňák o delení rezortov: Zoznamy ministrov v médiách nie sú presné, ale ani úplne ustrelené

Situáciu pre RTVS priblížil Rober Kaliňák zo Smeru.

R. Kaliňák o delení rezortov: Zoznamy ministrov v médiách nie sú presné, ale ani úplne ustrelené
Na snímke člen Smeru-SD Robert Kaliňák. Foto: RTVS

Zloženie budúcej vládnej koalície je známe. Teraz sa čaká na rozdelenie rezortov a mená nových ministrov a ministeriek. Smer podľa memoranda o porozumení obsadí šesť ministerstiev a post predsedu vlády.

Hlas-SD bude mať pod sebou sedem rezortov a obsadí aj post šéfa parlamentu, a SNS bude viesť tri ministerstvá. Jedno vznikne až v novom roku, špekuluje sa o rezorte športu a cestovného ruchu, čo dnes RTVS potvrdil aj člen Smeru-SD Robert Kaliňák.

Podľa Kaliňáka si proces vyžiada niekoľko dní, aby sa poupratovali záujmy strán s prioritami, ktoré chcú strany najviac presadzovať v rámci vlády. „Tak, aby sme boli schopní doručovať výsledky občanom v čo najkratšom čase,“ vyhlásil.

O konkrétnych postoch diskutujú

Zdôraznil, že táto vláda preberá Slovensko v najzdevastovanejšom stave, v akom kedy bolo. „Taká zlá ekonomická situácia na Slovensku ešte nebola, bude to mimoriadne náročné. Nechceme plakať, ale chceme mať istoty, že každý bude schopný doručiť výsledky v tom rezorte, ktorý bude pridelený príslušnej strane,“ dodal.

O tom, ktorá strana obsadí aké ministerstvo, sa podľa neho ešte diskutuje. „Je tu aj nové ministerstvo, ktoré by malo pripadnúť SNS , ktorá sa dlhodobo venuje cestovnému ruchu a športu,“ naznačil.

Rozhodujúce sú podľa Kaliňáka tie rezorty, ktoré budú dodávať stabilizačnú funkciu – či už sociálne alebo ekonomické aspekty pre občanov. Je presvedčený, že rokovania za pár dní uzavrú.

V médiách sa hneď po podpísaní memoranda objavili špekulácie o tom, kto by mohol zasadnúť na konkrétne ministerské stoličky. „Videl som rôzne zoznamy, ktoré síce neboli presné, ale neboli to úplne ustrelené galaktické predstavy,“ vyhlásil Kaliňák.

Pozrite si ako člen strany Smer-SD Robert Kaliňák hodnotí rokovania o zostavení novej vlády:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko