Na hlavný obsah

Šaty, ktoré si uvaríte aj obývacia stena s príchuťou punčového koláča: Sú známi víťazi Národnej ceny za dizajn

Ocenili aj mladého sociálneho dizajnéra Damiána Cehlárika.

Šaty, ktoré si uvaríte aj obývacia stena s príchuťou punčového koláča: Sú známi víťazi Národnej ceny za dizajn
Snímka z vernisáže súťaže Národná cena za dizajn. Foto: TASR/Dano Veselský

Sú známi víťazi Národnej ceny za dizajn. Šaty, ktoré sa dajú jesť, či obývaciu stenu s príchuťou punčového koláča vystavujú v priestoroch Pradiarne 1900 v Bratislave.

Národnú cenu za dizajn získal unikátny bicykel. ,,Chcel by som upozorniť na tento exponát, je to krásna ukážka dizajnu, trojrýchlostný skladací bicykel, dokonca aj samonabíjateľný. To je pre mňa inovácia a dizajn produkt made in Slovakia, za ktorý sa nemusíme hanbiť vo svete,“ chválil kurátor Národnej ceny za dizajn 2023 Michal Staško.

Na vernisáž sa bol pozrieť redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

Ocenili aj mladého sociálneho dizajnéra Damiána Cehlárika zo Šurian. Inšpirovali ho staršie byty a obyčajný punčový koláč.

„Takto vzniklo moje dielo, na návštevách v panelových bytoch v rôznych častiach Slovenska, kde som našiel aj túto skriňu. Toto dielo som pretvoril a vytvoril som nový objekt, ktorý som nazval punčový rez,“ uviedol Cehlárik.

,,Jednou z kategórií je aj študentský dizajn, čo je pre nás dizajn budúcnosti,“ povedal riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt.

Transparentné oblečenie dizajnérky Mati Ďurikovič je experiment s bioplastickým materiálom. Výsledkom sú šaty, ktoré si vie uvariť doma. Sú jedlé a kompostovateľné. Autorka ich doplnila vlnou a zvyškami látok.

Negatívny dosah pandemickej krízy a inflácie pocítili aj naši dizajnéri. Napriek tomu preukázali, že kreatívny sektor je životaschopný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko