Na hlavný obsah

Spoznali sme výhercu ocenenia Dedina roka 2023: Je ňou kysucká obec s jedinečnou polohou

Dedina sa pýši mariánskym pútnickým miestom.

Spoznali sme výhercu ocenenia Dedina roka 2023: Je ňou kysucká obec s jedinečnou polohou
Na snímke kostol Panny Márie Matky Cirkvi na pútnickom mieste Živčáková v Turzovke nad obcou Korňa. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Národné ocenenia Dedina roka 2023 odovzdali vo štvrtok (19. 10.) v kysuckej obci Korňa, ktorá sa stala laureátom ocenenia v konkurencii ďalších 11 slovenských obcí. Podľa hovorkyne Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaely Pšenákovej zaujala odbornú porotu najmä jedinečnou polohou, ktorú podčiarkli odľahlé osady.

Dedina roka 2023 sa môže popýšiť známym mariánskym pútnickým miestom Živčáková, náučným chodníkom Bylinková lekáreň či obecnou včelnicou. K víťazstvu ju predurčili nielen prírodné zaujímavosti, ale aj aktivity, ktoré obec realizuje v rámci rozvoja cestovného ruchu, doplnila hovorkyňa SAŽP.

Starostka Korne Marianna Bebčáková podotkla, že aj vďaka nezištnej pomoci i podpore domácich podnikateľov sa podarilo uskutočniť mnoho smelých plánov. „V dnešnej uponáhľanej dobe je veľkou raritou nezištnosť, spolupatričnosť a ochota meniť život k lepšiemu. Nám sa to spoločne podarilo. Urobíme všetko pre to, aby sme reprezentovali čo najlepšie našu obec, ale i Slovensko na európskej úrovni,“ uviedla.

Okrem titulu Dedina roka 2023 udelili v Korni sedem ďalších ocenení – Dedina ako hospodár (Veľké Ripňany, okres Topoľčany), Dedina ako partner (Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves), Dedina ako maľovaná (Rakovo, okres Martin), Dedina ako klenotnica (Čičmany, okres Žilina), Cena generálneho partnera COOP Jednota Slovensko (Bzince pod Javorinou, okres Nové Mesto nad Váhom), Cena Ministerstva životného prostredia SR (Necpaly, okres Martin), Mimoriadna cena Národnej hodnotiacej komisie (Benkovce, okres Vranov nad Topľou).

Manažérka národného ocenenia Zlatica Csontos Šimoňáková z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR popriala všetkým zapojeným obciam, aby pokračovali v aktivitách obnovy a rozvoja. „A pociťovali podporu vlády, spoločenských organizácií, ale najmä ľudí, ktorí na vidieku žijú, a tým ho vytvárajú,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko