Na hlavný obsah

Mike Pence stiahol svoju prezidentskú kandidatúru: Toto nie je moja doba, odkázal Američanom

Pence je bývalým viceprezidentom USA.

Mike Pence stiahol svoju prezidentskú kandidatúru: Toto nie je moja doba, odkázal Američanom
Na archívnej snímke z 23. mája 2023 bývalý americký viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

Republikán Mike Pence oznámil, že sa nebude uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov. Informujú o tom tlačové agentúry. Bývalý americký viceprezident chcel kandidovať vo voľbách v roku 2024, ale kampaň doteraz nezačal. „Američanom odkazujem: Toto nie je moja doba,“ povedal Pence účastníkom konferencie Republikánskej židovskej koalície v Las Vegas.

Pence sa snažil republikánskych voličov neúspešne presvedčiť, že je najlepšou alternatívou k Donaldovi Trumpovi, s ktorým v minulosti spolupracoval. Ale nedarilo sa mu získať peniaze a presadiť sa vo volebných prieskumoch, píše agentúra Reuters.

„Po dlhých modlitbách a úvahách som sa rozhodol s platnosťou od dnešného dňa pozastaviť svoju prezidentskú kampaň,“ povedal Pence v Las Vegas. „Vždy sme vedeli, že to bude ťažký boj, ale neľutujem to,“ dodal.

Pence, 64-ročný bývalý viceprezident USA, sa stal prvým významným politikom, ktorý opustil súboj o republikánsku nomináciu. Tým zatiaľ dominuje jeho bývalý šéf Trump. Podľa agentúry AP Pence jeho rozhodnutie zachraňuje pred tým, že sa nekvalifikuje do tretej debaty republikánskych primárok. U skutoční sa 8. novembra v Miami.

Pence sa s Trumpom verejne rozišiel a bývalého prezidenta verejne kritizoval za jeho úlohu v útoku na americký Kapitol 6. januára 2021, keď sa Trumpovi stúpenci pokúsili násilne zabrániť potvrdeniu volebného víťazstva súčasného prezidenta Joea Bidena.

Pence stavil na to, že ho republikánski voliči v primárkach odmenia za to, že sa bude riadiť americkou ústavou a nie počúvať Trumpa, ktorý po ňom chcel, aby zvrátil výsledky volieb z roku 2020.

Základňa Trumpových hlavných priaznivcov však Pencovi podľa agentúry Reuters nikdy neodpustila, že dohliadal na potvrdenie Bidenovho zvolenia pri zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu.

Považovali Penceovo konanie v jeho ceremoniálnej úlohe predsedu Senátu za vrcholný akt nelojálnosti voči Trumpovi, ktorý sa teraz stal favoritom republikánskeho nominačného súboja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet