Na hlavný obsah

Izraelský premiér obvinil tajné služby zo zlyhania. Svoje vyjadrenie neskôr vymazal a ospravedlnil sa

Pôvodne písal, že ho tajné služby nevarovali.

Izraelský premiér obvinil tajné služby zo zlyhania. Svoje vyjadrenie neskôr vymazal a ospravedlnil sa
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na nedeľu (29. 10.) na sociálnej sieti X obvinil tajné služby zo zlyhania, ktoré viedlo k útoku palestínskeho hnutia Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Netanjahu tiež napísal, že od tajných služieb nedostal varovanie, že by sa Hamas chystal na „vojnu“.

Po širokej kritike izraelských činiteľov, vrátane lídra opozície Bennyho Ganca, Netanjahu svoje vyjadrenie zo siete X zmazal. Neskôr sa za výroky ospravedlnil. Informovali o tom v nedeľu denník Haarec a server The Times of Israel (ToI).

Podľa týchto dvoch izraelských médií Netanjahu na sieti X napísal, že nikdy nedostal od rozviedky žiadne varovanie o „vojnových zámeroch“ palestínskeho radikálne islamistického hnutia Hamas.

Izraelský premiér tiež napísal, že všetky bezpečnostné zložky vrátane šéfa vojenskej rozviedky a lídra tajnej služby Šin Bet „boli toho názoru, že Hamas je zastrašený“ a že chce operovať na Západnom brehu.

Reagovali viacerí

Na toto vyjadrenie reagovali viacerí politici i ďalší činitelia, ktorí podľa denníka Haarec napísali, že „Netanjahu prekročil červenú líniu“. „Kým vojaci a ich velitelia bojujú statočne proti Hamasu a Hizballáhu, on sa snaží svalovať vinu na druhých, namiesto toho, aby ich podporil,“ napísal na sieti X opozičný líder Jair Lapid.

Ďalší opozičný líder Benny Ganc, ktorý teraz s Netanjahuom zasadá aj vo vojnovom kabinete, premiéra za príspevok kritizoval a vyzval ho, aby obvinenia proti tajným službám stiahol.

Hnutie Hamas v pásme Gazy vládne. Od 7. októbra, keď príslušníci hnutia zaútočili na Izrael, čelí pásmo Gazy masívnemu izraelskému bombardovaniu. Ozbrojenci z Hamasu a tisíce rakiet, ktoré súčasne s pozemným vpádom vypálili, zabili v Izraeli na 1,4-tisíca ľudí.

Pri následnom izraelskom bombardovaní pásma Gazy potom zomrelo podľa palestínskych úradov vyše osemtisíc ľudí. Ku kritike Netanjahua sa dnes pridal aj jeho minister národnej bezpečnosti z krajne pravicovej strany Itamar Ben Gvir.

„Problémom nie sú konkrétne varovania, ale skôr celý chybný koncept. Politika zadržiavania, imaginárneho odstrašovania a kupovania dočasného pokoja za premrštenú cenu sú korene celého problému,“ napísal na sieti X Ben Gvir.

Dodal tiež, že takáto diskusia teraz nie je na mieste a že po vojne bude „dosť času na zúčtovanie“. Podľa serveru ToI tak Ben Gvir naznačil, aký postoj asi zaujme po vojne k Netanjahuovej ďalšej politike proti Hamasu.

Aj hovorca armády Daniel Hagari povedal, že teraz nie je čas na takéto diskusie. „Teraz sme vo vojne, a na to sa musíme sústrediť,“ povedal Hagari na otázku, aby sa vyjadril k Netanjahuovej kritike bezpečnostných zložiek.

„Armáda a Šin Bet vykonajú dôkladné vyšetrovanie, aby sa zistila pravda, a všetko potom predložia verejnosti. Teraz bojujeme a sústredíme sa na vojnu,“ dodal hovorca armády.

Ospravedlnil sa

Netanjahu kritizoval svojím príspevkom podľa denníka Haarec aj šéfa tajnej služby Šin Bet Ronena Bara a šéfa vojenskej rozviedky Aharona Halivu. Tí už po 7. októbri priznali svoj diel zodpovednosti za tento prekvapujúci a brutálny útok Hamasu. Na rozdiel od Netanjahua, ktorý čelil širokej kritike, že tak neurobil.

Až tento týždeň Netanjahu iba povedal, že každý bude musieť dávať odpovede k tomu útoku, vrátane jeho. Ale až po vojne.

„Bola to chyba. Veci, ktoré som povedal po tlačovej konferencii, sa nemali hovoriť a ja sa za ne ospravedlňujem. Plne podporujem všetkých šéfov bezpečnostných zložiek. Tiež šéfa generálneho štábu a veliteľa a vojakov, ktorí sú na fronte a bojujú za našu vlasť. Spoločne vyhráme,“ napísal po kritike Netanjahu na sieti X.

Premiérov úrad vo vyhlásení uviedol, že Netanjahu nočným vyjadrením reagoval na obvinenia zo sobotňajšej (28. 10.) tlačovej konferencie, kde prvýkrát od začiatku tejto vojny s Hamasom odpovedal na otázky novinárov. Niektoré sa týkali práve aj kritiky premiéra, že doteraz neprijal ani diel zodpovednosti za to, že vláda nedokázala zabezpečiť bezpečnosť obyvateľov Izraela.

„Kým naše deti majú jedlo na prídel v bojovom poli v pásme Gazy. Netanjahu si sedí vo svojej kancelárii, s cigarami a šampanským a obviňuje armádnych veliteľov,“ uviedla predsedníčka opozičnej Strany práce Merav Michaeliová.

Tento týždeň britský denník The Times priniesol kritiku od niektorých izraelských rezervistov, ktorí sa pre vojnu vrátili do vlasti, na adresu Netanjahuovho syna Jaira. Ten sa tento rok presťahoval na Floridu a na rozdiel od mnohých ďalších rezervistov sa pre vojnu zo zahraničia domov nevrátil.

„Jair si užíva život na Miami Beach, kým my ideme na front,“ povedal jeden rezervista denníka The Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet