Na hlavný obsah

Izrael podľa iránskeho prezidenta postupom proti Gaze prekročil červenú líniu. K činom to môže prinútiť ďalších aktérov

Kritizoval aj USA.

Izrael podľa iránskeho prezidenta postupom proti Gaze prekročil červenú líniu. K činom to môže prinútiť ďalších aktérov
Na snímke iránsky prezident Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Izrael svojím postupom proti pásmu Gazy prekročil červenú líniu, čo môže prinútiť ďalších aktérov k činom, napísal v nedeľu (29. 10.) iránsky prezident Ebráhím Raísí na sociálnej sieti X. Kritizoval tiež Spojené štáty, že poskytujú širokú podporu Izraelu, zatiaľ čo vyzývajú Teherán, aby sa do konfliktu nezapájal.

„Zločiny sionistického režimu prekročili červenú líniu, čo môže každého donútiť konať. Washington nás žiada, aby sme nič nerobili, ale Izraelu stále poskytuje širokú podporu. Spojené štáty poslali odkaz osi odporu,“ napísal Raísí.

Za os odporu Teherán označuje libanonské hnutie Hizballáh, palestínske militantné skupiny a ďalšie spriaznené milície v Iraku a Sýrii, ktoré podporuje. Hizballáh už z juhu Libanonu ostreľuje izraelské územie, čo izraelská armáda opätuje.

Taktiež šiitski povstalci z Jemenu vypálili smerom k Izraelu niekoľko rakiet. Väčšinu zostrelila americká vojenská loď v Červenom mori či európsky protiraketový systém. Jedna však zasiahla zdravotnícke zariadenie v egyptskom letovisku Taba neďaleko hraníc s Izraelom a zranila šesť ľudí.

Od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, po ktorom Izrael v odvete začal masívne bombardovanie pásma Gazy, ovládaného Hamasom, iránski činitelia zosilneli vyhrážky Izraelu a USA. Hamas za brutálny útok na Izrael, ktorý si vyžiadal na 1,4-tisíca obetí, iránski predstavitelia pochválili. Odmietli však, že by sa Irán na útoku priamo podieľal.

Napríklad najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí v televíznom prejave po útoku vyhlásil: „Obľubujeme ruky tým, ktorí útok na sionistický režim naplánovali.“

Aj iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján pred týždňom vyhlásil, že situácia na Blízkom východe sa môže vymknúť kontrole, ak Izrael a Spojené štáty „okamžite neukončia zločiny proti ľudskosti a genocíde v pásme Gazy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet