Na hlavný obsah

Nové občianske preukazy bez podoby tváre budú meškať, úrady nemajú kapacity na ich vydávanie

Nové občianske majú nahrádzať aj kartičky zdravotného poistenia.

Nové občianske preukazy bez podoby tváre budú meškať, úrady nemajú kapacity na ich vydávanie
Občiansky preukaz bez podoby tváre. Foto: RTVS

Najprv pasy až potom bude kapacita na ostatné doklady. Nové občianske preukazy pre deti a seniorov budú meškať. Úrady totiž vybavujú priveľa iných dokladov. Nové občianske preukazy majú nahrádzať aj kartičky zdravotného poistenia.

Podľa ministerstva vnútra pribudli žiadosti o cestovné pasy, výmeny občianskych preukazov či tzv. ružových vodičský preukazov, ktoré platia len do konca roku. Rezort vnútra preto nestihne doručiť občianske preukazy bez podoby tváre včas a lehotu na doručenie predĺži.

„Bude treba celkovo vydať elektronické doklady pre približne 800-tisíc občanov do 15 rokov a pre 300-tisíc občanov starších ako 65 rokov. Doposiaľ sa ich vyrobilo a zaslalo 568-tisíc,“ spresnil hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

Občiansky preukaz bez podoby tváre sa vydáva pri narodení dieťaťa, získaní slovenského občianstva a pri prihlásení osoby mladšej ako 15 rokov na trvalý pobyt na Slovensku. A to od roku 2021.

„Slúži ako identifikačná karta pre elektronické služby verejnej správy. Napríklad aj pre umožnenie prístupu k elektronickým zdravotným záznamom z elektronickej zdravotnej knižky občana v prípade elektronického zdravotníctva. Nahrádza kartičku zdravotnej poisťovne,“ dodal hovorca.

Nemožno s ním cestovať

Občianke preukazy doručuje Slovenská pošta prostredníctvom doručovateľov. „Ak poštový doručovateľ nezastihne adresáta v mieste trvalého bydliska, potom mu nechá v schránke oznámenie o doručení zásielky. S týmto oznámením si môže adresát vyzdvihnúť zásielku na uvedenej pošte,“ uviedla riaditeľka komunikácie Slovenskej pošty Jana Lukáčová.

„V prípade, ak preukaz nie je vyzdvihnutý v stanovenej lehote na pošte, je možné ho osobne prevziať na oddelení dokladov príslušného okresného riaditeľstva PZ podľa miesta trvalého pobytu,“ ozrejmila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Zuzana Hrabovská.

Občiansky preukaz bez podoby tváre neslúži na cestovanie. Platí len do vydania občianskeho preukazu s fotografiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko