Na hlavný obsah

Vodičský preukaz bez skúšok, testov a za zlomok ceny? Polícia upozorňuje na podvody

Ľudia podvodníkom stále naletia aj napriek tomu, že o nich médiá často informujú.

Vodičský preukaz bez skúšok, testov a za zlomok ceny? Polícia upozorňuje na podvody
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ponuky na vybavenie vodičského preukazu cez internet sú podvod, upozornila polícia na sociálnej sieti. Inzeráty sľubujú získanie preukazu bez skúšok, rýchlo a údajne legálnou cestou. Polícia potenciálnych klientov varuje pred rizikom zneužitia údajov. Prísť môžu aj o peniaze.

Ľudia podobným podvodníkom stále naletia aj napriek tomu, že o nich médiá často informujú. Psychológ Robert Krause to pripisuje tomu, že ľudský mozog často funguje pudovo a emocionálne.

„Aj napriek racionálnej kontrole sa často správame pudovo. Obzvlášť zraniteľní na takéto útoky sú starší ľudia, ktorí si často nedokážu uvedomiť, že ľudia páchajú aj takéto trestné činy cez internet. Ale taktiež aj mladšie vekové skupiny, ktoré zas pre zmenu nemajú dozreté tie centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za vyvodzovanie dôsledkov a reguláciu motívov a činov,“ hovorí Krause.

„Preto je veľmi dôležité, aby sa ľudia v produktívnom veku rozprávali so svojimi rodičmi, ktorí sú možno už v seniorskom veku, ale taktiež aj so svojimi deťmi o tom, aké podvody sa v dnešnej dobe odohrávajú a upozornili ich na to, čo robiť v prípade, ak sú takémuto podvodu vystavení,“ dodáva psychológ.

Napríklad im majú zatelefonovať, porozprávať sa o tom, vyhýbať sa tomu, aby konali intuitívne, rýchlo, prudko a pudovo. „Lebo často práve takéto formy správania nás následne môžu stáť množstvo peňazí,“ upozorňuje Krause.

Obete majú pocit viny

Často sme svedkami toho, že ľudia utratia peniaze a následne, samozrejme, prežívajú smútok, sklamanie, ale často aj hnev na seba, že naleteli na takýto podvod, hovorí psychológ. „Čo je dôležité si zobrať z takejto chyby nie je emócia, ale ponaučenie. Emócia nás často paralyzuje a mnohokrát nás aj prenasleduje v negatívnom slova zmysle. Ale ak si z takejto chyby zoberieme ponaučenie, že čo, napríklad, v budúcnosti urobím inak, tak aj táto nepríjemná situácia sa stala procesom učenia,“ vysvetľuje Krause.

Forma racionálnej kontroly môže byť znížená u sociálne slabších jednotlivcov, a to aj prostredím, v ktorom vyrastajú. „Preto sa často môžu uchýliť k pudovým jednotkám správania, preto sú aj náchylnejší na takéto rôzne formy zneužitia,“ priblížil Krause.

Dodal však, že obeťami podvodov sa stávajú aj ľudia, ktorí pochádzajú z dobre zabezpečených rodín. Aj oni môžu niekedy urobiť omyl v procese rozhodovania a konať viac impulzívne a emocionálne, nie racionálne.

Podvody zo zahraničia

Aktuálne sú podobné podvody na vzostupe. „Ľudia si môžu priať, aký chcú vodičák a ten im po dodaní istých dokumentov vystavia. Je tam problém, že im musíte poslať svoj občiansky preukaz, čím prezrádzate všetky údaje s ktorými oni ďalej môžu pracovať. Potrebujete dodať aj fotografiu, atramentom realizovaný podpis a ďalšie údaje. Hlavný problém vidím v tom, že všetky svoje osobné údaje odovzdávate niekomu, koho ste nikdy nevideli a o kom sa dá dokonca predpokladať, že ide o podvodníka,“ hovorí šéfredaktor časopisu TouchIT Ondrej Macko.

Podľa toho, akú kategóriu vodičského preukazu človek potrabuje, tak jeho „vybavenie“ cez internet stojí asi 350 alebo 400 eur. „To je dnes celkom dobrá suma. Pri absolvovaní autoškoly by išlo o dvojnásobok aj trojnásobok tejto sumy. Vyzerá to zaujímavo, ale v skutočnosti získate niečo, čo nie je platné a pravdepodobne bude odhalené,“ upozorňuje Macko.

Súhlasí s tým, že na podobné podvody sú najnáchylnejší starší ľudia. „V nich ešte ostalo to, že veria ľuďom. Ľudia, ktorí vyrástli s technológiami a internetom to majú už trocha v krvi, že internet nechodí so šťastím. Internet je obyčajne dobrý spôsob ako získať informácie, ale zároveň je aj nebezpečný, keď ho neviete správne používať,“ zdôraznil.

„Zásadné pravidlo je, nikdy nebývaj v tej krajine, v ktorej robíš podvody. Tí ľudia vám takmer určite budú tvrdiť, že bývajú niekde v Portugalsku alebo sú tam na služobnej ceste. Osobné stretnutie nebude možné. To, čo si vybavíte, príde poštou, ak vôbec niečo príde. Osobný kontakt nebude možný. Tí ľudia dnes vystupujú s dosť dobrou slovenčinou, ale takmer nikdy to nie sú Slováci,“ uzatvára Macko.

Podvodníkom ponúkajúcim vybavenie vodičského preukazu cez internet sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko