Na hlavný obsah

Zákon, ktorý mal pacientom stanoviť čakacie lehoty na operácie, sa môže posunúť. Zmeny vraj nie sú pripravené

Upozornilo na to opozičné hnutie Slovensko.

Zákon, ktorý mal pacientom stanoviť čakacie lehoty na operácie, sa môže posunúť. Zmeny vraj nie sú pripravené
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zákon, ktorý má pacientom zaručiť presne určenú čakaciu lehotu na operáciu, by sa mohol posunúť. Upozornili na to poslanci z hnutia Slovensko. Rezort zdravotníctva to nevylúčil. Poisťovne i nemocnice tvrdia, že na zmeny nie sú pripravené.

Intenzívna liečba akútnej leukémie by sa mala začať do 14 dní, neurologická liečba následkov po cievnej mozgovej príhode do 30 a pruh by mali zoperovať do 120 dní. Reforma nemocníc má od januára garantovať maximálne čakacie lehoty pri vyše 700 výkonoch. Ak by ich poisťovne pacientom nezabezpečili, museli by preplatiť zákrok na súkromnej klinike či v zahraničí.

„Vláda sociálnych netvorov sa potichu dohodla, evidentne aj spolu s Haščákom a finančnou skupinou Penta, ktorá ovládla zdravotníctvo, že sa to odsunie a nebude to platiť od prvého januára,“ povedal predseda hnutia Slovensko Igor Matovič.

Zákonu o zaručených čakacích lehotách na operácie sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovali redaktorky Veronika Čokinová a Andrea Šeligová:

Ministerstvo zdravotníctva pripúšťa, že by sa zavedenie maximálnych čakacích lehôt mohlo posunúť. Tvrdí, že zmenu ešte treba dotiahnuť do konca.

„Preto sme sa rozhodli, že ešte na obdobie jedného roka sa budeme snažiť pripraviť takú legislatívu, ktorá zabezpečí rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti v každej nemocnici tak, ako to bolo do 31. decembra 2023,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Nepripravenosť potvrdili aj poisťovne

To, že zmeny nie sú pripravené, potvrdzujú aj poisťovne. „Legislatíva sa od začiatku plánovala s ročným prechodným obdobím, kedy sa o čakacích dobách majú iba zbierať údaje a nebude zadefinovaná maximálna čakacia doba. Bez dát sa nemôžu ustanovenia zákona riadne vykonať,“ priblížila hovorkyňa poisťovne Union Kristína Baluchová.

„Dnes nikto nevie, koľko, kde a na čo sa čaká. My túto informáciu od nemocníc nemáme a nebudeme ju mať ani do januára. Takže je nereálne od 1. januára zabezpečovať niečo, o čom ani nevieme,“ povedal hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Nemocnice hovoria, že stanovenie čakacích lehôt na výkony, môže mať vplyv na rozpočet, preto zmeny treba najskôr otestovať. „Aby sme neurobili nikto chybu a aby to neznamenalo aj nenormálny nárast nákladovosti, ktorú nebudeme vedieť potom zabezpečiť,“ dodala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

„Odmietame odkladať toto opatrenie o rok. Stačí dať niekoľko mesiacov, nech jednoducho sa dotiahnu tie veci do konca,“ uzavrela členka republikovej rady Jana Bittó Cigániková (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko