Na hlavný obsah

Opozícia nesúhlasí s odkladom reformy nemocníc. Varuje, že nám takto hrozí strata miliónov eur z plánu obnovy

Za prijateľnejšie považuje čiastkový posun niektorých krokov.

Opozícia nesúhlasí s odkladom reformy nemocníc. Varuje, že nám takto hrozí strata miliónov eur z plánu obnovy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kolaps systému aj strata stoviek miliónov eur. Tak opozícia komentuje stredajšie (8. 11.) oznámenie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) o posune optimalizácie siete nemocníc.

Reforma je totiž naviazaná na plán obnovy, bola súčasťou balíka, za ktorý sme ešte v marci dostali viac ako 800-miliónov eur. Viacerí opoziční poslanci hovoria, že by si vedeli predstaviť posun niektorých krokov, nie však celej optimalizácie.

Reformu nemocníc presadil ešte minister Vladimír Lengvarský (nom. vtedajšieho OĽANO), naplno sa mala rozbehnúť v januári 2024. Súčasná šéfka rezortu Zuzana Dolinková hovorí o posune o rok a argumentuje nepripravenosťou regiónov. Nemocnice by teda zatiaľ fungovali tak, ako doposiaľ. „Aj pôrodnice, ktoré by sa mali na základe počtu pôrodov rušiť, nemali by sa rušiť z titulu optimalizácie siete nemocníc,“ povedala ministerka zdravotníctva.

Oddelenia v Kráľovskom Chlmci či Myjave totiž nesplnili stanovený počet pôrodov 400 ročne. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) však upozorňuje, že rozhodnutie ovplyvní aj iné nemocnice. Zdravotníci by sa totiž pri spustení reformy mohli presúvať.

„Keď sa toto nedeje, tak sa zatvárajú iné pôrodnice, ktoré by mohli fungovať a kde chýba personál. Takto sa zatvoril Žiar nad Hronom, teraz hrozí zatváranie pôrodnice v Partizánskom. odkladanie v podstate znamená, že systém skolabuje na živelnej stratifikácii,“ vysvetlila Bittó Cigániková.

Čiastkový posun a míľniky plánu obnovy

Expert na zdravotníctvo Progresívneho Slovenska Oskar Dvořák zas hovorí, že si vie predstaviť debatu o čiastkovom posune. Spomína maximálne čakacie lehoty, ktoré sú súčasťou reformy a ktoré majú pacientom zabezpečiť včasnú liečbu. „Viem si predstaviť, že by sa nastavilo určité fázovanie. V prvom roku ich začneme aspoň zbierať a následne ich začneme vyhodnocovať. Ale tiež to treba urobiť špecificky a neposúvať to plošne,“ uviedol.

Poukazuje aj na plán obnovy a jeho nemenný míľnik. Do konca roka 2025 musí byť reforma dokončená. „Čiže keby sa na začiatku roka spustila samotná optimalizácia siete nemocníc, je otázne, či by sa stíhal míľnik plánu obnovy,“ dodal Dvořák.

Za prvé kroky sme už peniaze dostali. „Ak by ste míľniky, ktoré ste splnili, zvrátili, a to najmä tie reformy, tak by sme prišli o všetky peniaze, pretože to je proti pravidlám plánu obnovy,“ upozornil expremiér Eduard Heger z mimoparlamentných Demokratov.

Úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy ani ministerstvo zdravotníctva na naše otázky o možnom riziku neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál