Na hlavný obsah

Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne v piatok ráno, oznámil Katar

Prvých rukojemníkov prepustia popoludní.

Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne v piatok ráno, oznámil Katar
Izraelský vojak pri hranici s pásmom Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Dočasné prímerie medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy vstúpi do platnosti v piatok (24. 11.) o 07.00 h (06.00 SEČ). Prvých rukojemníkov prepustia v ten istý deň o 16.00 h (15.00 SEČ). Oznámilo to vo štvrtok (23. 11.) katarské ministerstvo zahraničia.

Dauha pomohla sprostredkovať dohodu o prepustení časti rukojemníkov unesených Hamasom výmenou za pokoj zbraní a prepustenie skupiny palestínskych väzňov. Izraelská vláda dohodu schválila v noci na stredu (22. 11.) a očakávalo sa, že prímerie začne platiť už vo štvrtok doobeda. To sa však nestalo.

Hovorca katarského ministerstva zahraničia Mádžid Ansárí uviedol, že v priebehu štyroch dní prepustia spolu 50 rukojemníkov. Zajatcov z rovnakej rodiny prepustia v rovnakej skupine. Na tom, ktorých rukojemníkov oslobodia, panuje podľa hovorcu zhoda. V piatok má ísť o 13 žien a detí.

Spolu s dočasným prímerím začne podľa hovorcu do Pásma Gazy tiež prúdiť humanitárna pomoc, hoci pôjde len o „zlomok toho“, čo vojnou zničená oblasť potrebuje. Katar si podľa Ansárího želá, aby prestávka v boji napokon viedla k trvalému prímeriu. Podobné želanie už v stredu vyjadrilo niekoľko ďalších arabských štátov.

Súčasťou dohody, ktorú okrem Kataru pomáhali vyjednať Egypt a USA, je postupná výmena asi 50 rukojemníkov držaných najmä Hamasom v Pásme Gazy, predovšetkým detí a žien, za 150 Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach.

Prímerie má trvať štyri dni. Hamas už skôr uviedol, že zadržiava asi 210 z približne 240 rukojemníkov unesených z Izraela počas útoku 7. októbra. Ďalšia radikálna skupina Palestínsky Islamský džihád (PIJ), ktorá sa na útoku na južný Izrael podieľala, údajne zadržiava zvyšok rukojemníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet