Na hlavný obsah

Prepúšťanie izraelských rukojemníkov sa odkladá, nezačne sa skôr ako v piatok

Vyhlásil to izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

Prepúšťanie izraelských rukojemníkov sa odkladá, nezačne sa skôr ako v piatok
Rodiny a priatelia 240 rukojemníkov unesených militantmi Hamasu počas útokov v Izraeli. Foto: TASR/AP

Prepúšťanie izraelských rukojemníkov, ktoré má prebehnúť v rámci očakávaného prímeria medzi Izraelom a Hamasom, sa nezačne skôr ako v piatok (24. 11.). V stredu (22. 11.) neskoro večer to vyhlásil izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

Pôvodne sa očakávalo, že sa prepúšťanie rukojemníkov začne už vo štvrtok (23. 11.), informujú agentúry AP a DPA.

V stredu skoro ráno oznámili dohodu sprostredkovanú Katarom, v rámci ktorej má byť prepustených najmenej 50 izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy, a to žien a detí vo veku do 19 rokov. Výmenou za to má Izrael prepustiť minimálne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli, a to žien a mladých mužov vo veku do 18 rokov (vrátane).

Zároveň má začať platiť štvordňové prímerie. To by sa malo podľa správ izraelských médií začať vo štvrtok o 10.00 h miestneho času (09.00 h SEČ).

„Kontakty týkajúce sa prepustenia našich rukojemníkov neustále napredujú a pokračujú. S prepúšťaním sa začne v súlade s pôvodnou dohodou medzi oboma stranami a nebude to skôr ako v piatok,“ povedal vo vyhlásení poradca pre národnú bezpečnosť Hanegbi. Ten je blízkym spolupracovníkom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Finalizujú podmienky prímeria

Hanegbi neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti, ani nevysvetlil, prečo došlo k tomuto odkladu. Podľa správ izraelských médií sa ešte stále finalizujú konkrétne podmienky prímeria.

Poradca Hanegbi vo svojom vyhlásení neuviedol nič o tom, že by odloženie prepúšťania rukojemníkov mohlo ovplyvniť aj začiatok dohodnutého pokoja zbraní.

Len niekoľko minút pred Hanegbiho prekvapivým vyhlásením izraelské úrady informovali novinárov o tom, že v Tel Avive vo štvrtok napoludnie otvoria mediálne centrum. Jeho úlohou bude spravodajsky „pokrývať návrat rukojemníkov“.

Dohoda o prímerí zahŕňa aj prísľub zintenzívnenia dodávok humanitárnej a ďalšej pomoci do pásma Gazy, čo zahŕňa aj dodávky paliva. Izrael uviedol, že je ochotný predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desiatich rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec už dohodnutého počtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet