Na hlavný obsah

V Taiwane sa blížia prezidentské voľby. RTVS hovorila s miestnymi o ich obavách z novej vládnucej strany

Noví politici majú bližšie k Číne, ktorá si Taiwan nárokuje.

V Taiwane sa blížia prezidentské voľby. RTVS hovorila s miestnymi o ich obavách z novej vládnucej strany
Taiwan čakajú o mesiac prezidentské voľby. Foto: RTVS

Presne o mesiac čakajú Taiwan kľúčové prezidentské voľby, ktoré prinesú podľa expertov novú éru vzťahov nielen medzi ostrovom a Čínou, ale aj medzi Pekingom a Washingtonom.

Doteraz vládnucu stranu, ktorá má dobré vzťahy so Spojenými štátmi, môžu vymeniť politici, ktorí si želajú, aby bol Tchaj-Pej bližšie k Číne. Tá čoraz otvorenejšie hovorí o zjednotení a skloňuje pripravenosť na inváziu do roku 2027. Biely dom avizuje, že ostrov s komplikovanými vzťahmi bude brániť. 

Situáciu v Taiwane priblížila v reportáži relácie Rádiožurnál redaktorka RTVS Soňa Weissová:

Niekoľko týždňov pred voľbami vidia v Tchaj-Peji na každom rohu bilbordy s kandidátmi a takmer na každom kroku organizujú strany volebné mítingy. Na ten vládnucej Demokratickej pokrokovej strany, ktorá vedie predvolebné prieskumy, prišli tisíce ľudí so zeleno-ružovými vlajkami a zborovo skandovali heslo „Tím Taiwan“.

Starší muž pre RTVS hovorí, že prišiel podporiť protaiwanského kandidáta. Nechce, aby Taiwan dopadol ako Honkong, kde po zásahu centrálnej čínskej vlády proti protestom už nie je sloboda.

Podľa ďalšieho mladíka dosluhujúca prezidentka Cchaj Jing-Wen vysvetlila svetu, prečo je Taiwan dôležitý, a urobila veľa preto, aby bol slobodný.

Kto chce vojnu? Nikto! Kto chce mier – všetci – prihovárala sa davom hlava štátu so sľubom, že Taiwan zostane demokratický.

Voliči sa obávajú vojny

Demokraciu skloňuje menej opozičná, v prieskumoch druhá strana Kuomintang. Jej lídra vítali ľudia s vlajkami Taiwanu. Jeho volička sa obáva, že súčasná vláda vtiahne Taiwan do vojny s Čínou. Aj ďalšia tvrdí, že chce žiť v mieri a bojí sa, že s demokratickou stranou mier nebude.

Jeden z miestnych opozičných politikov, Sean Lien pre Rádiožurnál vysvetľuje, že vládna strana chce dosiahnuť úplnú nezávislosť. Tvrdí, že s Čínou by sa malo zbližovať a znižovať napätie.

Obavy z priamej vojenskej intervencie Číny voličov ovplyvňujú najviac, vysvetľuje  riaditeľ výskumného volebného centra z Národnej univerzity v Čchengčchi Ching-hsin Yu.

„Ľudia majú racionálny prístup k vzťahom s Pekingom. Väčšina chce, aby bol Taiwan pripravený na prípadnú vojenskú inváziu, aj aby sa zachoval status quo. To znamená, že situácia zostane taká, aká je, Taiwan nevyhlási nezávislosť,“ povedal Ching-hsin Yu.

Ostrov je defacto slobodný a demokratický, Čína ho však považuje za svoje územie. Peking dlhodobo naznačuje, že do štyroch rokov bude pripravený na vojenský zásah, ktorý by mal dosah na svetovú ekonomiku.

Medzičasom čoraz častejšie posiela stíhačky a vojnové lode za deliacu líniu v taiwanskom prielive a podľa Tchaj-Peja stupňuje pred voľbami aj dezinformačnú kampaň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet