Na hlavný obsah

Reportáž RTVS z Taiwanu: Pred prezidentskými voľbami čelí narastajúcemu tlaku zo strany Číny

Do oblasti taiwanského prielivu poslala 26 vojenských lietadiel, 10 lodí a pozorovací balón.

Reportáž RTVS z Taiwanu: Pred prezidentskými voľbami čelí narastajúcemu tlaku zo strany Číny
Taiwanské vojenské plavidlá v prístave Keelung na Taiwane. Foto: TASR/AP

Taiwan takmer mesiac pred prezidentskými voľbami čelí narastajúcemu tlaku zo strany Číny. Do oblasti taiwanského prielivu poslala 26 vojenských lietadiel, 10 lodí a pozorovací balón, ktorý po prvý raz prekročil citlivú hranicu.

Podľa miestnych expertov sa Peking podobnými aktivitami snaží vyvolať napätie v taiwanskej armáde aj medzi miestnymi obyvateľmi.

Stredovú alebo Davisovu líniu taiwanského prielivu vytýčili v polovici 50. rokov. Hoci nie je oficiálnou, ostro ju sleduje Taiwan, jeho spojenci aj Čína. Tá hranicu rôznymi spôsobmi – vzduchom, po mori, či pod vodou – podľa Tchaj-Peja pravidelne prekračuje, čo Peking  odmieta.

Vývoj taiwansko-čínskych vzťahov sledovala priamo v Taiwane redaktorka RTVS Soňa Weissová. O téme informovala v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko:

V aktuálnom incidente išlo o 12 stíhačiek a po prvý raz aj meteorologický balón, informoval o tom taiwanský minister obrany Chiu Kuo-Chen, podľa ktorého situáciu s nepriateľom podrobne monitorujú.

Experti tvrdia, že aktivita nie je priamym ohrozením, ale z dlhodobého hľadiska má pre čínsku ľudovú armádu zmysel. Peking sa totiž takýmto spôsobom snaží okrem iného zbierať v oblasti rôzne signály, dáta o morskom dne, či informácie o počasí.

Čínska bojová taktika

Riaditeľ taiwanského Inštitútu pre národnú bezpečnosť Si-Fu Ou pre RTVS hovorí, že ide o čínsku bojovú taktiku ako sa pripraviť na vojnu. K tej patrí aj pochopenie toho, ako sa vyvíjajú meteorologické podmienky v taiwanskom prielive.

Analytik Inštitútu Lee Jyun-yi vysvetľuje, že Čína sa preletmi stíhačiek, či vojenskými cvičeniami v oblasti, snaží tlačiť na taiwanskú armádu, aby bola neustále v pohotovosti. Vždy keď do oblasti vyšle techniku, Taiwan musí reagovať, čo stojí peniaze aj ľudský kapitál.

Podľa odborníka Čína tiež ukazuje medzinárodnému spoločenstvu, že líniu nerešpektuje a zároveň vyvíja psychologický nátlak na taiwanské obyvateľstvo. To čaká takmer presne o mesiac hlasovanie v prezidentských voľbách a hlavnou témou je zachovanie nezávislosti aj čínsko-taiwanské vzťahy.

Tchaj-Pej obviňuje Peking, že sa do nich snaží zasiahnuť. Hoci dve strany, ktoré vedú predvolebné prieskumy presadzujú zachovanie statusu quo, aktuálne druhá opozičná strana KMT chce s Čínou prehlbovať dialóg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál