Na hlavný obsah

V Srbsku protestovali tisíce ľudí proti výsledkom volieb. Chcú, aby sa opakovali

Srbská opozícia upozornila na viaceré nezrovnalosti.

V Srbsku protestovali tisíce ľudí proti výsledkom volieb. Chcú, aby sa opakovali
Muž hádže vajce na budovu volebnej komisie počas protestu stúpencov srbskej opozície v Belehrade. Foto: TASR/AP

Tisícky ľudí protestovali v Belehrade proti výsledkom predčasných parlamentných volieb. Vyhrala ich vládna Srbská pokroková strana prezidenta Aleksandara Vučiča. Srbská opozícia však upozornila na viaceré nezrovnalosti počas hlasovania v srbskej metropole.

Podľa nej na voľby zvážali do Belehradu aj Srbov z Bosny a Hercegoviny. Zahraniční pozorovatelia z OBSE hlásili prípady kupovania hlasov či zastrašovania voličov.

„Žiadame, aby sa voľby opakovali. A to v plnom rozsahu, nielen v niektorých volebných obvodoch. Pre nezrovnalosti žiadame, aby výsledky volieb anulovali a vyhlásili nové voľby s férovými podmienkami,“ vyhlásil poslanec opozičného bloku Srbsko proti násiliu Vladimir Obradovič.

Srbská opozícia informovala, že má stovky sťažností. Na protest avizuje, že sa jej zástupcovia utáboria v budove, ktorá je sídlom štátnej volebnej komisie.

Koalícia Srbsko proti násiliu žiada zrušenie belehradských volieb. Tvrdí, že výsledky v hlavnom meste sú neakceptovateľné pre mnohé nezrovnalosti, najviac ale preto, že tam volili aj ľudia, ktorí v hlavnom meste reálne nežijú. Najviac sa to týka Srbov žijúcich v Bosnianskej republike srbskej, má ísť približne o 40-tisíc voličov.

Republikovej volebnej komisii v pondelok (18. 12.) odovzdali krabice s dôkazmi. Protestu sa zúčastnili tisícky frustrovaných ľudí. Bolo medzi nimi veľa študentov, ale aj lídri koalície Srbsko proti násiliu. V budove Republikovej volebnej komisie odštartovali hladovku, v ktorej chcú pokračovať, až kým voľby v hlavnom meste nezrušia.

Demonštranti boli vyzbrojení píšťalkami, transparentmi, skandovali „Víťazstvo si nedáme, zrada, zlodeji“, na budovu hádzali vajíčka, paradajky, toaletný papier, ale aj plastové fľaše.

O vývoji po parlamentných voľbách sme v relácii Aktuálne :24 hovorili so spolupracovníčkou RTVS v Srbsku Jarmilou Paulíkovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet