Na hlavný obsah

Vládna strana prezidenta Vučiča sa v Srbsku udržala pri moci, vedie s jasným náskokom

Získala viac ako 46,5 percenta hlasov.

Vládna strana prezidenta Vučiča sa v Srbsku udržala pri moci, vedie s jasným náskokom
Srbský prezident Aleksandar Vučič oslavuje v sídle svojej strany po zverejnení predbežných výsledkov nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Srbsku. Foto: TASR/AP

V predčasných voľbách v Srbsku uspela súčasná vládna strana prezidenta Aleksandara Vučiča. Podľa predbežných výsledkov získala viac ako 46,5 percenta hlasov. Druhý skončil s 23 percentami opozičný pro-európsky blok Srbsko proti násiliu.

Vučič vyhlásil, že jasným víťazom volieb je vládna Srbská pokroková strana, ktorá si v parlamente udržala väčšinu. Predbežné výsledky sa opierajú o údaje volebnej komisie po sčítaní 80 percent odovzdaných hlasov.

„Už zajtra začneme tvrdo pracovať. Nemôžem povedať, že sme od vyhlásenia predčasných volieb stratili dva mesiace, pretože to bola súčasť demokratického procesu. Ale teraz sa musíme venovať našej krajine, jej pokroku a pokračovať v tom, aby sa Srbi mali lepšie,“ uviedol srbský prezident Vučič.

Podľa predbežných výsledkov trojpercentnú hranicu prekročilo celkovo päť politických subjektov. Najviac hlasov získala Srbská pokroková strana, ktorá bude mať podľa predbežných výsledkov v parlamente viac ako 125 poslaneckých kresiel z celkového počtu 250. Na druhom mieste skončil opozičný blok Srbsko proti násiliu, ktorý by mal mať cez 60 poslancov.

Obvinenia z kupovania voličov odmietajú

Dlhoročný koaličný partner prezidentovej strany – Socialistická strana Srbska získala necelých sedem percent hlasov. Do parlamentu sa dostali aj dve menšie nacionalistické strany, ktoré získali menej ako päť percent hlasov. Na základe týchto výsledkov môžeme povedať, že opozícii sa nepodarilo narušiť hegemóniu prezidentovej strany, ktorá je pri moci viac ako desať rokov.

Republiková volebná komisia sa k výsledkom vyjadrí až v pondelok večer približne okolo 20:00 h. Sídlo komisie celý večer a celú noc strážili desiatky policajtov v uniformách aj v civile.

Najrušnejší a najšťastnejší boli v štábe Srbskej pokrokovej strany. Tam na výsledky volieb čakalo množstvo politikov, ministrov, vrátane premiérky aj prezidenta.

Čakalo s nimi aj viac ako 100 akreditovaných novinárov, ktorých premiérka po takmer dvoch hodinách od uzavretia volebných miestností pozdravila slovami: „Vítajte na oslave.“ Zároveň odmietla všetky obvinenia, predovšetkým zo strany opozície, ale aj niektorých médií, z kupovania voličov.

Vučičovej strane poblahoželal Viktor Orbán

Aleksandarovi Vučičovi zablahoželal k víťazstvu jeho strany aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Upozornilo na to internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého Orbán svojmu spojencovi zagratuloval už počas noci na platforme X.

„Srbsko sa nezastaví! Blahoželám prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi a členom jeho strany k drvivému volebnému víťazstvu,“ napísal Orbán.

Koľkým subjektom sa podarilo prekročiť hranicu zvoliteľnosti a aké boli prvé reakcie na predbežné výsledky volieb v Srbsku priblížila v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Jarmila Paulíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet