Na hlavný obsah

Vláda plánuje ďalšie zásahy do kultúry, môže dôjsť k zrušeniu fondu pre národnostné menšiny

Vyplýva to z plánu legislatívnych úloh na rok 2024.

Vláda plánuje ďalšie zásahy do kultúry, môže dôjsť k zrušeniu fondu pre národnostné menšiny
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vláda chce zriadiť Fond na podporu kultúry. Znamenalo by to zlúčenie verejnoprávnych fondov aj zrušenie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Vyplýva to z plánu legislatívnych úloh na rok 2024. Zástupcovia menšín žiadajú, aby sa plánované zmeny zastavili.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín je nezávislá verejnoprávna inštitúcia, ktorá finančne podporuje ich kultúrne a vedecké aktivity. Reprezentanti menšinovej kultúry sa búria a k plánovanému zrušeniu fondu spísali hromadnú pripomienku.

Na pripomienky zástupcov menšín sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Šuvadová:

„Naša argumentácia je, že ak máme inštitúciu, ktorá dobre zabezpečuje samostatnosť menšín na Slovensku, tak skúsme hľadať riešenia, ktoré zachovajú samostatnosť tejto inštitúcie, možno odstránia praktické chyby, ale nezlučujú ho s inou inštitúciou. Ja sám nevylučujem, že fond potrebuje reformu, ale súčasný systém má veľké výhody,“ uviedol prezident Inštitútu Mateja Bela Ábel Ravasz.

Fond za šesť rokov svojho fungovania priniesol väčšiu transparentnosť, efektívnosť a profesionalitu do financovania kultúry. Argumentujú predkladatelia pripomienku, ktorú zatiaľ podpísalo viac ako 1 100 ľudí.

„Zrušením alebo zlúčením fondu sa zruší inštitúcia, kde národnostné menšiny majú svoje zastúpenie,“ povedal zástupca Rusínov v poradných orgánoch vlády SR Milan Ján Pilip.

Rezort kultúry zatiaľ nezverejnil žiadne detaily o zlúčení umeleckých fondov. Aktuálne zvažuje možnosti, ako systémovo podporiť všetky segmenty kultúry. A informované neboli ani samotné fondy.

„Je to iba plán legislatívnych úloh, je to v rovine zámeru, ministerstvo kultúry s nami nekomunikovalo o tomto zámere. Veríme, že budeme prizvaní na rokovanie ešte predtým, ako sa bude tento zákon kreovať,“ skonštatoval riaditeľ Fondu na podporu umenia Róbert Špoták.

Systémy podpory nám závidia okolité krajiny

Systémy podpory aktivít neštátnych kultúrnych subjektov v podobe umeleckých fondov nám podľa expertov závidia aj okolité krajiny. Fond na podporu kultúry národnostných menšín je zároveň aj jedinou zákonom zriadenou inštitúciou národnostných menšín na Slovensku.

Táto inštitúcia je preto z pohľadu právneho postavenia národnostných menšín elementárne dôležitá a jej zrušenie, resp. zlúčenie s inou inštitúciou by znamenalo jednoznačný krok späť aj z ľudsko-právneho hľadiska.

Ministerstvo kultúry zatiaľ nezverejnilo žiadne podrobnosti a ani zainteresované strany neboli o tomto pláne informované. Podľa predkladateľov petície fungovanie fondu prinieslo „väčšiu transparentnosť, efektívnosť a profesionalitu“ do financovania kultúry

Slovensko je lídrom Európy iba v niekoľkých oblastiach. Nezávislé systémy podpory kultúrnych aktivít neštátnych subjektov je definitívne jednou z týchto oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko