Na hlavný obsah

Ohrozený projekt na opravu historických pamiatok opäť ožíva. Premeny sa dočkajú ďalšie hrady

Projekt vytvorí zároveň množstvo pracovných miest.

Ohrozený projekt na opravu historických pamiatok opäť ožíva. Premeny sa dočkajú ďalšie hrady
Opravy sa dočkajú ďalšie kultúrne pamiatky. Foto: RTVS

Ďalších približne 30 historických pamiatok sa dočká opravy. Projekt Ľudia a hrady bude pokračovať aj v najbližších dvoch rokoch. Pred asi tromi rokmi bol ohrozený, ministerstvo práce naň nemalo peniaze. Bývalý šéf rezortu Milan Krajniak obnovu víta.

Projekt Ľudia a hrady spustili ministerstvá kultúry a práce v roku 2011. Len vlani prešlo obnovou 25 národných kultúrnych pamiatok. Medzi nimi napríklad hrad v Kapušanoch či kláštor v Gombaseku

„Keď sme tu my prišli robiť, tak ten hrad bol úplne zarastený. Stromy tu rástli, murivo bolo vypadané a teraz máme aj dokonca vyhliadkovú vežu,“ opísal ešte v septembri koordinátor prác na Kapušianskom hrade Stanislav dráb.

„Je to úžasný pocit, vidieť, ako zo zeme z ničoho vyrastajú takéto krásne historické múry. Takže návštevník má predstavu, aký veľký bol ten kostol v stredoveku,“ vyjadril potešenie člen OZ Sine Metu Gábor Nászaly.

Takáto premena čaká ďalšie pamiatky. Navyše tak vznikne približne 400 pracovných miest pre nezamestnaných. O ktoré konkrétne pamiatky pôjde, rozhodne rezort kultúry.

,“Projekt je kombináciou ochrany národných kultúrnych pamiatok a pomoci ľuďom, ktorí majú problém nájsť si prácu,“ priblížila ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

„Zatiaľ je tento projekt nastavený na roky 2024 a 2025 a z Európskeho sociálneho fondu využijeme prostriedky v celkovej výške 12 a pol milióna eur. 15-percentnú spoluúčasť bude mať štát,“ ozrejmil minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš.

O projekte na opravu historických pamiatok zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Karolína Janičíková:

Projekt bol ohrozený

Peniaze z fondu pokryjú mzdy, odvody a stravné zamestnancov plus stavebný materiál. Posledné približne dva roky bol projekt ohrozený, keďže ministerstvo práce naň nemalo peniaze. Museli sa prijať alternatívne riešenia a projekt tak nebol dostupný pre všetkých nezamestnaných.

„Našli sa voľné zdroje na ministerstve vnútra, ktoré boli určené na podporu a pomoc minoritnej rómskej komunite. Takže len vďaka tomu sa mohol rozbehnúť v roku 2022,“ uviedol predseda združenia Zachráňme hrady.

„My to vraciame do pôvodnej formy a naozaj pôjde o využitie nezamestnaných bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú z rómskej komunity,“ povedal Erik Tomáš. Podpredseda parlamentu Andrej Danko avizoval, že do projektu sa v budúcnosti zapojí aj nové ministerstvo cestovného ruchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko