Na hlavný obsah

Utorkový masívny útok Ruska na Ukrajinu: Päť obetí a vyše stovku zranených hlásia z Charkova i Kyjeva

Hlavným cieľom ruských útokov mal byť Kyjev.

Utorkový masívny útok Ruska na Ukrajinu: Päť obetí a vyše stovku zranených hlásia z Charkova i Kyjeva
Hasič pracuje na hasení požiaru plynového potrubia poškodeného ruským raketovým útokom v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rozsiahly ruský vzdušný útok na Ukrajinu z utorkového (2. 1.) rána si vyžiadal najmenej päť obetí a 130 zranených, uviedla ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti (DSNS).

Predchádzajúca bilancia hovorila o štyroch mŕtvych a minimálne stovke zranených. Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného Rusko rozsahom zopakovalo masívny útok z 29. decembra, veľkú časť útoku sa však protivzdušnej obrane podarilo odvrátiť.

Útoky boli vedené na civilnú a kritickú infraštruktúru, priemyselné a vojenské zariadenia, pričom hlavným cieľom bol Kyjev, uviedol na Telegrame Zalužnyj.

Vyše 50 zranených je hlásených tiež z druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova. Podľa Zalužného Moskva použila 99 rakiet a striel rôznych typov.

Zostrelili desať striel Kinžal

Protivzdušná obrana zostrelila všetkých desať striel Kinžal, všetky tri strely s plochou drahou letu Kalibr a 59 zo 70 riadených striel. Zalužnyj tiež potvrdil skoršie informácie, že zostrelených bolo všetkých 35 útočiacich dronov Šahíd.

„Pokračuje likvidácia následkov ranného ruského útoku na Ukrajinu. Do tejto chvíle sú informácie o 130 zranených. Ďalších päť ľudí, žiaľ, zomrelo. Poškodených bolo viac ako 250 civilných objektov,“ zhrnul Oleksij Kuleba z prezidentskej kancelárie následky ruských náletov.

Šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že v Charkove si ruský útok vyžiadal jednu obeť a 52 zranených, vrátane šiestich detí.

Podľa neho Rusko na druhé najväčšie mesto Ukrajiny zaútočilo strelami Kinžal. Obeťou je 91-ročná žena.

K svojmu príspevku na sociálnych sieťach pripojil tiež snímky, ktoré ukazujú poškodenie budov i verejných priestranstiev. Agentúra Ukrinform napísala, že len v Charkove bolo poškodených 55 bytových domov.

Explózie hlásili aj z Kyjeva

Viaceré explózie hlásili agentúry tiež z Kyjeva. Starosta mesta Vitalij Kličko na sociálnej sieti informoval o 49 hospitalizovaných z viacpodlažnej budovy v Solomjanskej štvrti neďaleko centra metropoly, ktorá utrpela zásah raketou, a dvoch mŕtvych.

Podľa ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka zomreli ďalší dvaja ľudia v meste Fastiv v Kyjevskej oblasti.

V Kyjeve pripravili útoky o elektrinu na 260-tisíc domácností, vyplýva z oznámenia energetickej spoločnosti DTEK.

Už popoludní však uviedla, že sa dodávky v plnom rozsahu podarilo obnoviť. V Kyjeve okrem toho podľa médií vypukol rozsiahly požiar na mieste, kde zásah poškodil plynovodné potrubie.

Za posledných päť dní Ukrajina čelila náletom 500 rakiet a dronov, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj britskému premiérovi Rishimu Sunakovi, s ktorým si telefonoval.

Predtým napísal, že vojaci protivzdušnej obrany odvádzajú v posledných dňoch neuveriteľnú prácu. „Som vďačný všetkým našim partnerom, ktorí pomáhajú posilňovať náš vzdušný štít. Je zrejmé, že to denne a každú noc pomáha zachraňovať stovky životov, „dodal prezident.

Pri predchádzajúcom rozsiahlom ruskom útoku z 29. decembra Rusko na Ukrajinu podľa ukrajinských úradov vyslalo približne 158 rakiet a bezpilotných lietadiel.

Útok si vyžiadal desiatky mŕtvych a viac ako 100 zranených. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena išlo o najväčší vzdušný útok od začiatku plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok sľúbil odvetu za sobotňajší ukrajinský útok na ruské prihraničné mesto Belgorod, pri ktorom podľa ruských úradov zomrelo 25 ľudí. Kvôli ostreľovaniu Belehradu zvolalo Rusko cez víkend rokovanie Bezpečnostnej rady OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet