Na hlavný obsah

Asi stovka zranených a takmer dve desiatky mŕtvych: Ukrajina čelila najhorším náletom od začiatku vojny

Masívne nálety spôsobili rozsiahle škody.

Asi stovka zranených a takmer dve desiatky mŕtvych: Ukrajina čelila najhorším náletom od začiatku vojny
Zranená obyvateľka sa rozpráva so zdravotníkmi po ruskom raketovom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajina v noci na piatok (29. 12.) a ráno celila rozsiahlemu vzdušnému útoku Ruska. Masívne nálety na mestá po celej Ukrajine spôsobili podľa ukrajinských úradov najmenej 19 obetí na životoch. Ďalších okolo 100 zranených a rozsiahle škody.

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk podľa agentúry AP uviedol, že to bol najmasívnejší vzdušný úder od začiatku ruskej invázie. Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronoch a strelách z celkových 158, ktorými Rusko útočilo.

Moskva skonštatovala, že v posledných dňoch zasiahla na Ukrajine všetky určené ciele. Ukrajinské úrady po dnešných náletoch hlásia obete a škody v Kyjeve, Dnipre, Charkove, Ľvove, Odese alebo Záporoží.

Podľa hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnaťa Rusko zaútočilo na Ukrajinu takmer všetkými prostriedkami, a síce dronmi, balistickými raketami, strelami s plochou dráhou letu i hypersonickými strelami. Podľa vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusko útočilo 110 strelami.

Zasiahli aj pôrodnicu či obytné domy

Nálety podľa ukrajinských predstaviteľov zasiahli vojenské a priemyselné objekty i objekty kritickej infraštruktúry a civilné ciele ako pôrodnicu, nákupné centrum alebo obytné domy. Niektoré škody zapríčinil pád trosiek zostrelených rakiet alebo dronov.

Koordinátorka OSN pre humanitárnu pomoc Ukrajine Denise Brownová označila nálety za ukážku strašnej reality, akej Ukrajina čelí. Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví pred ničím.

Ruské ministerstvo obrany po úderoch vyhlásilo, že ruské skupinové nálety a jeden masívny nálet v období od 23. decembra do piatka 29. 12. zasiahli všetky určené ciele. Podľa ministerstva sú pritom týmito cieľmi armádne objekty. O civilných obetiach sa Moskva nezmienila.

Ukrajina hlási obete z rôznych miest

Traja ľudia ale podľa ukrajinských úradov zahynuli v Kyjeve, piati zabití hlásia Dnipre, štyria Záporožia, traja mŕtvi Charkov a Odesa a jednu obeť tiež Ľvov. Pod troskami zasiahnutých budov môžu byť pritom ďalší ľudia, upozornil server RBK – Ukrajina.

V Kyjeve podľa médií vzplanula viacpodlažná obytná budova a sklad, ktorého trosky zavalili niekoľko ľudí. Poškodená bola tiež budova stanice metra, ktorú ľudia využívajú aj ako protiletecký kryt. Najmenej dve desiatky ľudí v ukrajinskom hlavnom meste podľa tamojších úradov utrpeli zranenia.

V druhom najväčšom meste Charkov nálety podľa starostu zasiahli nemocnicu a obytné budovy. Bytový dom bol zasiahnutý podľa šéfa Ľvovskej oblasti tiež v Ľvove. V meste na západe Ukrajiny okrem toho vypukol požiar v miestnom vzdelávacom zariadení.

V oblastnej metropole Dnipra podľa úradov ruské údery poškodili okrem iného pôrodnicu a nákupné centrum.

Operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl oznámilo, že do poľského vzdušného priestoru vletel ráno zo strany od hranice s Ukrajinou neidentifikovaný objekt. Médiá v tejto súvislosti pripomenuli rozsiahle nálety na Ukrajinu, aj keď poľské ozbrojené sily ich zatiaľ do súvislosti s incidentom nedali.

Kancelária poľského prezidenta Andrzeja Dudu následne informovala o tom, že hlava štátu zvolala na 13.00 h mimoriadne rokovanie s ministrom obrany, vicepremiérom, náčelníkom generálneho štábu a šéfom operačného veliteľstva ozbrojených síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet