Na hlavný obsah

Národ sa bude cez víkend sťahovať späť na západ. Ak cestujete autom, odborník má pre vás niekoľko rád

Železničná spoločnosť posilňuje spoje.

Národ sa bude cez víkend sťahovať späť na západ. Ak cestujete autom, odborník má pre vás niekoľko rád
Ilustračná snímka - vlak. Foto: RTVS

Končia sa vianočné sviatky a s tým súvisí aj hromadný presun ľudí naprieč Slovenskom. Železničná spoločnosť posilňuje spoje. Autobusmi sa tiež bez problémov prepravíte, miestenky sú ešte voľné. Ak sa rozhodnete presúvať vlastným autom, odborník odporúča nenechávať si cestovanie na poslednú chvíľu.

Niektorí cestujúci sa rozhodli vycestovať vlakom po sviatkoch už v piatok (5. 1). Železničná spoločnosť Slovensko posilní od piatku až do nedele (7. 1.) šesť IC vlakov o desať vozňov. Zároveň počas víkendu vypraví aj 13 posilových vlakov, ktoré zapracovali do platného cestovného poriadku.

Posviatočnému sťahovaniu národa sa v Správach RTVS venovali redaktorky Ľudmila Smetanková a Iveta Vanková:

„Obsadenosť najvyťaženejších vlakov od piatku do nedele je na úrovni približne 72 percent. Cestujúcim odporúčame, aby si vo vlastnom záujme zabezpečili cestovné lístky v dostatočnom predstihu,“ vyhlásil Dominik Drevický z odboru komunikácie ZSSK.

Autobusmi sa ľudia presúvajú prevažne na kratšie vzdialenosti. Dopravca Slovak Lines informoval, že na medzinárodných linkách na Schwechat a do Viedne eviduje štandardný záujem a lístky sú k dispozícii.

„Naša spoločnosť vždy prispôsobuje posily svojich spojov podľa aktuálnej situácie a dopytu a nebude tomu inak ani v týchto dňoch prípadne budúcich sviatkoch a prázdnin,“ skonštatoval hovorca Slovak Lines Martin Hanula.

Mnohí ľudia pôjdu vlastným autom. Motoristický novinár im radí necestovať na poslednú chvíľu.

„Asi by som obetoval možno niekoľko hodín, možno deň a vybral sa skôr. V nedeľu bude tlak najväčší. Podľa skúseností sa to zhusťuje k podvečeru. Sledovať dopravný servis a dokonca aj niektorý z navigačných programov, kde je aká vyťaženosť cesty,“ radí motoristický novinár Alexander Štefuca.

Komu to pracovné či iné povinnosti dovoľujú, môže vyraziť až v pondelok (8. 1.) ráno, čím sa vyhne najväčšiemu posviatočnému náporu na cestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko