Na hlavný obsah

VIDEO: Bobor v centre mesta vyľakal Košičanov. Zviera sa pohybovalo medzi ľuďmi a autami

Mestská polícia bobra odchytiť nemôže, keďže ide o chráneného živočícha.

VIDEO: Bobor v centre mesta vyľakal Košičanov. Zviera sa pohybovalo medzi ľuďmi a autami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bobor vyľakal Košičanov v širšom centre mesta. Zviera sa pohybovalo medzi ľuďmi a autami. Zalarmovali mestskú aj štátnu políciu. Odborník tvrdí, že takýchto situácií môže pribúdať.

Bobor sa ráno pohyboval pred obchodom či pri zastávkach MHD. Jeden z Košičanov bobra zachytil na videu na chodníku v blízkosti frekventovanej križovatky či obchodného centra.

Čo viedlo bobra k návšteve centra mesta? Na to sa odborníkov v Správach RTVS z regiónov pýtal redaktor Ondrej Behún:

„Správal sa úplne kľudne, vôbec mu tie autá nevadili. Keď prešiel cez štvorprúdovku, tak pokračoval smerom k obchodnému centru,“ povedala svedkyňa udalosti.

„V ranných hodinách príslušníci Mestskej polície Košice prijali podnet občana ohľadom pohybu bobra v tejto lokalite na ulici Hlinkova,“ potvrdil veliteľ košických mestských policajtov Peter Palko.

„Mňa to v princípe neprekvapuje. Je tu rieka, je tu Mlynský náhon, hneď vedľa je Hornád a na Hornáde je bobor prítomný povedzme už od roku 2016. Bolo otázkou času, kedy sa objaví aj v zastavenej mestskej časti,“ podotkol zoológ a ekológ z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach Marcel Uhrin.

Mohla ho vystrašiť premávka

Čo bobra presvedčilo k rannej prechádzke mestom? To nie je isté. „Mohol aj zablúdiť, alebo ho niečo vystrašilo, možno silná ranná premávka,“ myslí si Marcel Uhrin.

„Môže byť aj to, že v jarnom období mladé bobry opúšťajú svoju rodinu. Zvyčajne sa to začína vo februári, pred narodením ďalšej generácie,“ podotkla manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Odborník tvrdí, že za bežných okolností pre človeka nebezpečný nie je. „Za normálnych okolností, keď sa prirodzene pohybuje, sa skôr bojí človeka,“ vysvetlil zoológ Marcel Uhrin.

Mestská polícia bobra odchytiť nemôže, keďže ide o chráneného živočícha. Povolenie je nutné aj pri odstraňovaní jeho stavieb, napríklad hrádzí na riekach či potokoch.

Tie síce môžu narobiť aj problémy, no stavbou hatí napomáha napríklad zadržiavaniu vody v prírode či obnove mokradí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny