Na hlavný obsah

Horehronskú obec zasiahla lykožrútová kalamita. Agrorezort prisľúbil pomoc

Obyvatelia sa obávajú aj veľkej ťažby.

Horehronskú obec zasiahla lykožrútová kalamita. Agrorezort prisľúbil pomoc
Ilustračná snímka lesa napadnutého lykožrútom. Foto: RTVS

Ministerstvo pôdohospodárstva aj štátne lesy prisľúbili pomoc obci Čierny Balog, ktorá je zasiahnutá podkôrnikovou kalamitou. Obyvatelia sa obávajú veľkej ťažby a s ňou spojených komplikácií. O konkrétnych opatreniach budú ešte rokovať v najbližších dňoch.

Obyvatelia sa najviac obávajú prívalových dažďov, prípadných povodní či znečistenia vôd. „V miestnej časti Dobroč sme mali dve povodne a vtedy tam stromy boli. Boli to živé, zelené stromy, ktoré vodu zachytili. Teraz tam nemáme ani jeden zdravý strom,“ priblížil obyvateľ obce Čierny Balog Martin Kováčik.

„Voda je tu veľmi ohrozená, pretože my máme povrchový zdroj vody. Tam sa všade budú robiť výruby. Tu budú holiny a tí ľudia ako tu budú potom žiť? Bez vody sa žiť nedá,“ hovorí obyvateľka obce Čierny Balog Tatiana Štulrajterová.

V okolí Čierneho Balogu plánujú vyťažiť až milión kubíkov dreva, a to na ploche 15-tisíc hektárov. Agrorezort aj štátne lesy tvrdia, že popri intenzívnej ťažbe sa budú zaoberať aj preventívnymi opatreniami.

„Budeme vytvárať projektové dokumentácie a riešiť vodozádržné a protipovodňové opatrenia tak, aby nedošlo k zaplaveniu ľudí žijúcich v tomto regióne,“ uviedol minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Ďalšiemu postupu v prípade kalamity na Horehroní sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Dominik Veľas:

Oprava ciest

Obec upozorňovala aj na to, aby sa štátne lesy podieľali na oprave ciest, po ktorých denne prejde množstvo kamiónov s drevom. „Budeme trvať na bezpečnosti dopravy v rámci obce, čo sa týka kamiónovej dopravy pri riešení sanácie kalamity,“ povedal starosta obce Čierny Balog Michal Vetrák.

„Uvedomujeme si, že dôjde k jednorazovému extrémnemu vyťaženiu cestnej dopravy. Záverom bude aj rekonštrukcia ciest, ak k nejakým poškodeniam dôjde,“ vysvetlil generálny riaditeľ Lesy SR Tibor Menyhart.

O situácii budú v obci diskutovať aj v stredu (13. 3.) na mimoriadnom obecnom zastupiteľstve. Na rokovanie pozvali lesníkov, zástupcov ministerstva aj inšpekciu životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny