Na hlavný obsah

K finančnému limitu na kampaň v eurovoľbách sa strany často ani nepriblížia. Koľko plánujú minúť teraz?

Najväčšie výdavky plánuje Smer-SD a Progresívne Slovensko.

K finančnému limitu na kampaň v eurovoľbách sa strany často ani nepriblížia. Koľko plánujú minúť teraz?
Volebná schránka počas volieb do Európskeho parlamentu. Foto: TASR/Jakub Kotian

Strany v eurovoľbách opäť minú milióny eur. Najviac prostriedkov na kampaň chce využiť Smer-SD, a to 1,5 milióna eur. Nasleduje Progresívne Slovensko, ktoré plánuje použiť približne milión.

Oproti parlamentným voľbám však strany plánujú minúť rádovo menej peňazí. Na rozdiel od parlamentných volieb za eurovoľby nedostávajú príspevok zo štátneho rozpočtu. Ak by peniaze dostávali, možno by pre strany boli eurovoľby zaujímavejšie, zhodnotil politológ. Priznali to aj niektoré strany.

Limit na kampaň v eurovoľbách sú tri milióny eur. Politické strany sa však k nemu zväčša ani nepriblížia. Najdrahšia kampaň by mala dosiahnuť maximálne jeho polovicu.

Pri transparentnosti kampane do europarlamentu však máme – dá sa povedať – už tradičné problémy, tvrdí Ľuboš Kostelanský z Transparency International Slovensko.

Politické strany totiž kampane skrývajú do reklamných agentúr. Ako príklad uvádza stranu Smer, ktorá má dokonca svoju vlastnú agentúru.

„Navyše ju aj veľmi zle popisuje. Teraz napríklad poslala 600-tisíc eur, ktoré popísala len ako organizačno-technické zabezpečenie volieb. Čiže netušíme vôbec nič o výdavkoch strany Smer na kampaň. Nevieme čo je tá kampaň, kde ju nakupuje ani za aké ceny,“ dodal Kostelanský.

Najmenej chcú minúť Demokrati

Opýtali sme sa viacerých strán, ktoré v prieskumoch verejnej mienky prekračujú trojpercentnú hranicu a majú tak aspoň teoretickú šancu získať kreslo v Európskom parlamente.

Najmenej plánujú minúť mimoparlamentní Demokrati, ktorí vo voľbách nedosiahli ani na príspevok od štátu. Výdavky plánujú do 200-tisíc eur.

Väčšina strán, ktoré na príspevok od štátu v parlamentných voľbách dosiahli, plánuje minúť okolo pol milióna eur. Platí to pre mimoparlamentnú Republiku či maďarskú Alianciu, ale aj parlamentné opozičné strany KDH či SaS.

Víťazstvo sa počíta aj na domácej scéne

Násobky tejto čiastky však chcú minúť v Progresívnom Slovensku a Smere. Jeden respektíve jeden a pol milióna eur. Politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč hovorí, že víťazstvo v eurovoľbách sa počíta aj na domácej scéne.

„Jedným z tých dôvodov, prečo dve najviditeľnejšie politické strany v súboji o zastúpenie Slovenska v europarlamente do toho tak investujú, je prestíž. Chcú ukázať, kto je tou politickou stranou, ktorá dokáže vyhrávať voľby po sebe alebo prerušiť víťazstvá nejakej politickej strany,“ vysvetlil politológ.

Stanovisko sa nám nepodarilo získať od SNS a Hlasu-SD. Hnutie Slovensko na našu otázku reagovalo s tým, že plánuje dodržať trojmiliónový limit, doteraz minuli 274-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko