Na hlavný obsah

Martina Šimkovičová kultúre nerozumie a nemá ju rada, tvrdí opozičné PS. Ministerka ustála odvolávanie

Návrh na jej odvolanie podali opozičné strany vo februári.

Martina Šimkovičová kultúre nerozumie a nemá ju rada, tvrdí opozičné PS. Ministerka ustála odvolávanie
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) v utorok (14. 5.) ustála odvolávanie v Národnej rade SR. Za vyslovenie nedôvery ministerke kultúry hlasovalo len 64 zo 142 prítomných poslancov, proti bolo 78 poslancov. Na jej odvolanie bolo potrebných aspoň 76 hlasov poslancov.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opozičné PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.

Šimkovičová ich argumenty odmietla, deklarovala napĺňanie vízie pre kultúru z vládneho programu. Zastali sa jej aj koaliční kolegovia a členovia vlády.

Mala sama odstúpiť už vo februári

Podľa opozičného poslanca a predsedu poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michala Šipoša mala ministerka kultúry odstúpiť sama už vo februári tohto roka.

„Keď sme ju prichytili, ako si užíva slnko, nákupy a more za peniaze daňových poplatníkov v Dubaji. Keďže odvtedy pribudli ďalšie dôvody, ktoré len potvrdili naše slová, poslanecký klub hlasoval za jej odvolanie,“ priblížil v reakcii na utorkové hlasovanie o vyjadrení nedôvery ministerke kultúry.

Martina Šimkovičová podľa opozičného poslanca a člena kultúrneho výboru Lukáša Buža (Slovensko, Za ľudí, KÚ) robí kroky, ktoré odsudzuje aj odborná kultúrna obec. „Táto nominácia SNS, podobne ako aj ostatné nominácie tejto strany sú výsmechom všetkým čestným a charakterným ľuďom,“ dodal.

Kultúre nerozumie a nemá ju rada

Zotrvanie Šimkovičovej v ministerskom kresle považuje predseda opozičného PS Michal Šimečka za „obrovskú škodu pre slovenskú kultúru“.

Podpredsedníčka PS a podpredsedníčka kultúrneho výboru Zora Jaurová uviedla, že ministerka Šimkovičová každým svojím slovom presviedča, že kultúre nerozumie a nemá ju rada, rovnako tak ani ľudí, ktorí v nej pracujú.

“To, ako riadi rezort kultúry je nemožné udržať ďalšieho tri a pol roka. A už zajtra príde do parlamentu ďalší absurdný návrh z tohto ministerstva. Zákon, ktorý likviduje verejnoprávnu televíziu a rozhlas,“ skonštatovala.

V súvislosti s návrhom zákona z dielne rezortu kultúry o budúcnosti verejnoprávneho telerozhlasu, o ktorom majú poslanci hlasovať tento piatok (17. 5.), avizujú opozičné PS a SaS spoločný protest za záchranu Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS).

Nikdy sa nemala stať ministerkou

Martina Šimkovičová sa podľa opozičnej SaS „pre jej neschopnosť nemala nikdy stať ministerkou“. „Strana upozornila na ďalší jej prešľap, v prípade ktorého ide sama proti sebe,“ uviedla SaS v stanovisku.

Týkať sa má grantového programu Obnovme si svoj dom, v rámci ktorého sa vyčlenilo 22 miliónov eur na obnovu pamiatok, hradov, kostolov či historických pamiatok. „Vlani v októbri sa vyhlásili výzvy a termín uzávierky na predkladanie žiadostí sa predĺžil do konca roka. Čas na vyhodnotenie projektov je do 14. júna,“ tvrdí SaS.

„Do dnešného dňa neexistuje jediný vyhodnotený projekt, nič. Ministerstvo kultúry absolútne historicky v tejto oblasti zlyhalo,“ povedal tímlíder SaS pre kultúru René Parák. Dodal, že práce na množstve kultúrnych pamiatok po celom Slovensku sú tým ohrozené.

Odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej v parlamente sledovala pre Správy RTVS redaktorka Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko