Na hlavný obsah

Poľsko za jeden víkend potrápilo vyše 900 požiarov. Bezpečnostný úrad nevylučuje hybridné útoky

V Poľsku horelo obchodné centrum, škola či les.

Poľsko za jeden víkend potrápilo vyše 900 požiarov. Bezpečnostný úrad nevylučuje hybridné útoky
Arhívna snímka - Požiar poľského nákupného centra. Foto: RTVS

Za jeden víkend 909 požiarov. Sériu incidentov v Poľsku, okrem vyšetrovateľov, rieši aj štátny bezpečnostný úrad. Pracujú tiež s verziou, že išlo o hybridné útoky zo zahraničia.

Len vo Varšave horelo obchodné centrum, skládka, stredná škola, časť lesa či obytný dom, v ktorom zhoreli dvaja ľudia. „Nám ako hasičskému zboru neprislúcha tieto incidenty spájať. To je úlohou vyšetrovateľov, aby zistili, či mal požiar viac ako jedno ohnisko a či to bol úmysel alebo nie,“ komentoval hovorca Štátneho hasičského zboru Poľska Karol Kierzkowski.

Podozrivým požiarom v Poľsku sa v Správach RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

„Faktom je, že v krátkom čase vypuklo niekoľko veľkých požiarov. Vzhľadom na to, že sme takmer na východnom fronte, objavilo sa mnoho špekulácií, či nešlo o sabotáž. Samozrejme, že to nemôžeme vylúčiť, ale zatiaľ ani nemáme dôkazy, ktoré by to potvrdili,“ dodal.

Na západe Poľska stále horia dve skládky s nebezpečným odpadom. Na juhu zasa začalo naraz horieť desať autobusov. Pre súkromnú televíziu TVN24 komentoval situáciu šéf Národného bezpečnostného úradu.

„Už len to, že nevieme, či ide o prirodzené incidenty alebo o aktivitu tajných služieb, je prvkom hybridnej vojny. Samozrejme to vzbudzuje podozrenie, keďže bezpečnostné služby registrujú požiare strategických miest aj v iných krajinách Únie,“ uviedol šéf Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera.

Varšava spustila národné vyšetrovanie týchto incidentov. Udalosti prichádzajú týždeň po tom, keď bezpečnostné služby niektorých štátov Únie varovali pred nárastom záškodníckej činnosti na svojom území. Ich pôvod nikto oficiálne nešpecifikoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet