Na hlavný obsah

V obci pri Lučenci sa vedie spor o kaplnku. Kritici hovoria, že sa tam nehodí, prípad sa dostal aj na prokuratúru

Prostredie je venované Božene Slačíkovej Timrave.

V obci pri Lučenci sa vedie spor o kaplnku. Kritici hovoria, že sa tam nehodí, prípad sa dostal aj na prokuratúru
Sporná kaplnka v obci Polichno. Foto: RTVS

V prevažne evanjelickej obci Polichno pri Lučenci, vyvolala rozruch kaplnka s katolíckym svätým Michalom. Kritici hovoria, že sa nehodí do prostredia venovanému spisovateľke Božene Slačíkovej Timrave. Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

Kaplnku svätého Michala, patróna policajtov, postavil starosta Polichna spolu s Klubom policajnej histórie v Lučenci – na pamiatku rodákovi obce, ktorý bol kedysi policajt. Stavbu umiestnili do lokality vyhradenej pre známu spisovateľku, evanjeličku, čo viacerých pobúrilo.

„Je to Timravin náučný chodníček. Čiže to slovo náučný nám hovorí, že sa máme niečo naučiť o Božene Slančíkovej Timrave a o nikom inom. Tam nie je prípustné miešať iné kultúrne prvky,“ myslí si etnologička Emília Mázorová.

Sporu o kaplnke v obci Polichno sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Starosta Pavel Kyseľ je paradoxne dozorca evanjelického zboru v Polichne. „Timravin náučný chodník existuje už 25 rokov a my sme vlastne len rozšírili ponuku pre návštevníkov. Preto sme aj umiestnili túto sochu ako symbol spolupráce,“ povedal.

Kaplnka na prokuratúre

Etnologička zdôrazňuje, že nesúhlas s kaplnkou nesmeruje proti katolíkom. Starostu kritizuje aj preto, že stavbu postavil bez odobrenia zo strany poslancov. „Myslím si, že to malo byť konzultované so všetkými poslancami, aby bol vyjadrený názor každého,“ povedala poslankyňa obce Polichno Karin Krnáčová.

„V rámci obce máme schválené zásady hospodárenia s majetkom obce a tento projekt nezapadá do tých zásad,“ pokračoval Kyseľ.

Prípad sa dostal na prokuratúru. „Vyšetrovateľ okresného riaditeľstva policajného zboru vo Zvolene odmietol trestnú vec prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť starosta obce Polichno tak, že v rozpore so zákonom povolil výstavbu kaplnky svätého Michala,“ skonštatoval hovorca prokuratúry Ivan Vozár.

Nespokojenci v záujme vyriešenia situácie navrhujú, aby obec premiestnila kaplnku svätého Michala do katolíckeho prostredia. Napríklad do neďalekého Tuhára alebo Haliče. Starosta Polichna s tým však nesúhlasí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny