Na hlavný obsah

Sezóna komárov sa začala oveľa skôr, ako kedysi: Bratislava je na hroziace premnoženie pripravená

Odborníčka radí, čo na komáre pomáha.

Sezóna komárov sa začala oveľa skôr, ako kedysi: Bratislava je na hroziace premnoženie pripravená
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Bratislava a okolité sídla sú na hroziace premnoženie komárov pripravené. Majú za sebou štyritisíc previerok lokalít, kde sa komáre liahnu a viac ako 150 zásahov biologickým prostriedkom na ničenie ich lariev.

Či už vďaka pozemnému alebo leteckému rozprašovaniu sa podarilo zlikvidovať miliardy lariev. Sezóna komárov sa tento rok začala oveľa skôr, ako kedysi.

„Priemerná teplota počas dňa je vyššia, čiže larvy sa vedia oveľa rýchlejšie vyliahnuť. Uvidíme počas leta, či bude sucho alebo budú prívalové dažde. Ak budú dažde, tak nám hrozí, že sezóna bude dosť krutá. Ak však bude sucho, tak to zase komáre nemajú radi,“ vysvetlila výskumníčka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Viktória Čabanová.

Premnoženým komárom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

Magistrát rozdáva tzv. BTI tablety

Množstvo komárov sa množí aj v súkromných záhradách. Magistrát mesta Bratislavy preto minulý rok prišiel s iniciatívou a obyvateľom zadarmo rozdáva tzv. BTI tablety.

„Máme cez deväťtisíc balení týchto tabliet. V každom balení sa nachádza desať tabliet. Tieto sme aj podľa záujmu z minulého roka alikvótne rozdelili medzi mestské časti. Rovnako ich ľudia nájdu aj v magistrátnej budove. Ľudia si ich môžu zadarmo vyzdvihnúť a aplikovať na svojich pozemkoch,“ priblížil hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

„Obyvatelia zohrávajú tiež veľmi dôležitú rolu. Vieme, že v okolí svojich domov majú rôzne nádoby s vodou, kde sa liahnu práve domové komáre. Tam je dôležité, aby si ošetrovali tieto liahniská, teda sudy s vodou, rôzne kvetináče či barely,“ dodala výskumníčka Čabanová.

Opatrenia, zdá sa, zatiaľ pomáhajú. Ak sa už komáre vyskytnú, odborníci odporúčajú, že okrem dlhého oblečenia a repelentov pomáha napríklad klimatizácia, citrusová tráva, eukalyptový olej či klinčeky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny