Na hlavný obsah

RTVS pripravuje pre divákov a poslucháčov bohatý program a infoservis z eurovolieb 2024

Všetky dôležité informácie nájdete aj na spravodajskom webe.

RTVS pripravuje pre divákov a poslucháčov bohatý program a infoservis z eurovolieb 2024
Logo RTVS. Foto: RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pripravuje pre divákov aj poslucháčov komplexný informačný servis z volieb do Európskeho parlamentu počas celého víkendu v televíznom a rozhlasovom vysielaní, ale aj na webe.

Aktuálne spravodajské informácie ponúkne počas celého dňa RTVS :24, spravodajský web Správy RTVS, Rádio Slovensko, Rádio Regina aj Rádio_FM.

Mimoriadne televízne vysielanie ponúkne divákom RTVS :24 a Jednotka a poslucháčom aj Rádio Slovensko. Volebné vysielanie bude pokračovať aj v pondelok (1. 6.) Volebným ránom na RTVS :24, Jednotke a tiež v rozhlasovom vysielaní Rádia Slovensko.

Správy každú hodinu

V deň začiatku volieb, v sobotu 8. júna, ponúkne RTVS vo vysielaní RTVS :24 naživo správy každú hodinu od 7.00 h.

Počas dňa budú do vysielania vstupovať redaktori a redaktorky z volebných miestností. Rovnako tak aj zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Na obrazovkách RTVS :24 diváci uvidia aj tlačové brífingy o priebehu volieb.

Okrem hlasovania na Slovensku bude RTVS :24 informovať o priebehu volieb v ďalších európskych krajinách. Jednotka odvysiela Mimoriadne správy o 10.00 h a 15.00 h.

Aktuality na webe RTVS

Priebeh volieb do Európskeho parlamentu pre vás budú mapovať aj redaktori spravodajského webu Správy RTVS. Všetko podstatné nájdete na podstránke, ktorá sa venuje špeciálne eurovoľbám. Nájdete ju TU.

Na volebnej podstránke nájdete okrem prieskumov preferencií aj analýzy a názory odborníkov. Aktuálne dianie budú redaktori sledovať aj v online článku Správy po minúte.

Aktuálne informácie z Bruselu

Pre rozhlasových poslucháčov pripravuje RTVS informačný servis aj v Rádiu Slovensko. Súhrnné informácie odvysiela v Rádiožurnáloch v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina.

Okrem toho prinesie RTVS po celý volebný víkend aktuálne informácie každú hodinu po celý deň v Rádiu Slovensko, Rádiu Regina, a vo vybraných časoch aj v Rádiu FM.

Redaktori spravodajstva prinesú aktuálne informácie z celého Slovenska, naživo sa budú spájať so sídlom Štátnej komisie pre voľby, odkiaľ poskytnú najčerstvejšie informácie o priebehu volieb.

Vo vysielaní nebudú chýbať ani pravidelne informácie z Bruselu od vyslanej redaktorky Kataríny Chovančákovej. Rozhlasových poslucháčov bude RTVS informovať aj o priebehu volieb v členských štátoch EÚ prostredníctvom svojich spravodajcov a spolupracovníkov.

Volebná noc RTVS

V nedeľu (9. 6.) bude RTVS :24 pokračovať s aktuálnym informačným servisom o priebehu volieb počas celého dňa. O 22.50 h odvysiela RTVS :24 mimoriadne štúdio EUROVOĽBY 2024 – volebná noc.

Moderátor Vlado Lichvár v štúdiu privíta politológa UCM v Trnave Jozefa Lenča a experta na medzinárodné vzťahy z Inštitútu pre európsku politiku EUROPEUM Víta Havelku.

Po 23.00 h ponúkne RTVS :24 naživo tlačovú konferenciu Štátnej komisie pre voľby, ktorá oznámi oficiálne výsledky volieb a mená nových europoslancov za Slovenskú republiku.

Redaktorky Barbora Šišoláková a Nina Janešíková prinesú volebnú atmosféru z improvizovaného Európskeho domu na bratislavskom Dunaji, kde budú okrem odborníkov aj kandidáti na poslancov Európskeho parlamentu.

Nebudú chýbať rozhovory s odborníkmi

Volebná noc vo vysielaní Rádia Slovensko odštartuje po 23.00 h, po zatvorení volebných miestností v rámci celej Európskej únie. Moderátor Juraj Mikula privíta v štúdiu odborníkov na európske politiky politológa z Univerzity Komenského v Bratislave Erika Láštica a vydavateľa portálu Euractiv Radovana Geista.

Nebudú chýbať ani živé vstupy redaktorov z Bruselu a bratislavského nábrežia, odkiaľ budú prinášať čerstvé reakcie predstaviteľov EÚ ako aj zvolených slovenských europoslancov.

Rádio Slovensko naživo prinesie aj tlačovú konferenciu Štátnej komisie pre voľby, ktorá oznámi oficiálne výsledky volieb a mená nových europoslancov za Slovenskú republiku.

Povolebné štúdio s mnohými hosťami

V pondelok 10. júna odštartuje povolebné vysielanie na spravodajskom okruhu RTVS :24 a na Jednotke už o 7.00 h mimoriadnym štúdiom EUROVOĽBY 2024 – povolebné ráno.

Moderátorka Viktória Bellová privíta v štúdiu hostí Radovana Geista z Euractiv.sk a politológa Miroslava Řádeka, s ktorými sa bude venovať témam spojeným s Európskou úniou a Európskym parlamentom – od zahraničnej politiky, cez bezpečnosť, energetiku, migračnú politiku až po reformu EÚ a komentovať budú aj volebnú účasť a výsledky na Slovensku.

V štúdiu bude aj moderátorka Karolína Kučerová, ktorá bude prinášať ďalšie informácie o výsledkoch volieb, prezentovať grafy a tiež uvádzať hostí, ktorí sa do štúdia pripoja cez telemost – napríklad sociologičku Zuzanu Kusú či odborníka na zahraničnú politiku Jozefa Hrabinu.

Voľby v krajinách EÚ

Obraz o voľbách v európskych krajinách priblížia prostredníctvom živých vstupov spravodajcovia v Bruseli a Prahe – Martin Hílek a Katarína Vítková. RTVS : 24 prinesie aj rozhovor s eurokomisárom Marošom Šefčovičom.

Od 9.05 h ponúkne Povolebné štúdio aj Rádio Slovensko. Moderátorka Soňa Hagarová privíta v štúdiu šéfredaktorku portálu Euractiv.sk Zuzanu Gabrižovú, politického geografa z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Tibora Madleňáka a analytika z českého Inštitútu pre európsku politiku EUROPEUM Víta Havelku. Pripoja sa aj redaktori RTVS – z Berlína Tibor Macák a z Bruselu Katarína Chovančáková.

Téme eurovolieb a ich dosahu na domácu politiku sa bude v pondelok 10. júna o 12.30 h venovať aj diskusná relácia Z Prvej ruky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko