Na hlavný obsah

R. Fico podľa opozície zneužil sviatok na šírenie nenávisti. M. Šimečka ho vyzval, aby prestal urážať státisíce voličov

Politológ tvrdí, že Fico je späť.

R. Fico podľa opozície zneužil sviatok na šírenie nenávisti. M. Šimečka ho vyzval, aby prestal urážať státisíce voličov
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Foto: RTVS

Opozičné strany na Slovensku kritizovali premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za jeho prejav počas piatkových (5. 7.) osláv sviatku slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda, v ktorom Fico hovoril aj o potrebe vybudovania hrádze proti „progresivistickým a liberálnym ideológiám“ a prirovnal ich k rakovine.

Spomínané oslavy na hrade Devín v Bratislave boli prvou verejnou akciou, ktorej sa Fico zúčastnil od polovice mája, keď sa stal terčom atentátnika.

„Premiér Fico vo svojom prvom verejnom vystúpení po atentáte prirovnal liberalizmus a progresivizmus k rakovine. Takto asi vyzerá ten povestný zmier v jeho podaní. Dovoľujem si ho vyzvať, aby prestal urážať státisíce voličov a voličiek na Slovensku, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť,“ uviedol v reakcii predseda najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

„Ak by sa týmito hodnotami riadil počas svojej politickej dráhy od roku 1992 aj on, žilo by sa dnes všetkým ľuďom na Slovensku výrazne lepšie. Za to, že sa mu už štvrté desaťročie všetci skladajú na živobytie, by si to naozaj zaslúžili,“ dodal.

Gröhling: Fico vyhlásil vojnu demokracii

Podľa šéfa strany Sloboda a Solidarita Branislava Gröhlinga Fico zneužil sviatok na šírenie nenávisti a na bičovanie emócií. „Najhlbším dnom prejavu bolo, keď liberalizmus (teda slobodu) prirovnal k rakovine. V podstate tak vyhlásil vojnu demokracii a slobodnej súťaži myšlienok a hodnôt,“ uviedol.

Poslanec hnutia Slovensko Gábor Grendel tvrdil, že Ficovi nevyhovuje, aby kľúčovou témou nasledujúcich volieb bolo zrušenie elitného útvaru prokuratúry, zníženie trestov za korupciu a amnestie pre oligarchov, ktoré podľa neho presadila vládna koalícia v skôr schválených zmenách v trestnom práve. Koalícia preto podľa Grendela potrebuje odkloniť pozornosť inde.

Fico už v minulosti nešetril slovnými výpadmi proti politickým súperom. Po pokuse o atentát, pri ktorom útočník opakovane postrelil Fica, vládni politici vyzývali na zmierenie, niektorí z nich však pokračovali v kritike opozície a médií a opakovane ich vyzývali na ospravedlnenie.

Fico je späť, tvrdí politológ

Večerný príhovor predsedu vlády podľa politológa Miroslava Řádeka ukázal, že Robert Fico je späť.

„Robert Fico bol vždy majstrom rôznych marketingových nálepiek voči vlastným oponentom. V tomto prípade ukázal to isté. A síce, že nie je politikom konsenzu, ale že chce pokračovať vo svojej bojovnej politike,“ mieni politológ.

„A v tomto prípade, keďže je druhou najsilnejšou politickou stranou, ktorá ohrozuje politické ambície Smeru, Progresívne Slovensko, tak ten odkaz je jasný. Že progresívcov čaká minimálne trojročný zápas v Národnej rade. Samotný Robert Fico presne nekonkretizoval, že v čom chce meniť Ústavu SR. Pretože podľa mňa viac konzervatívnejšia a pronárodnejšia môže byť veľmi ťažko,“ dodal Řádek.

Priamy prenos z osláv

Na spomínaných oslavách na Devíne sa do sektora blízko rečníckeho pultu dostali len vrcholní súčasní a bývalí politici, ako aj ďalší pozvaní hostia. Verejnoprávna stanica STVR, ktorá má po zmene zákona nového dočasného riaditeľa, vysielala oslavy vrátane prejavov politikov v priamom prenose.

Nepriniesla však zábery Fica, keď politik prichádzal a odchádzal k rečníckemu pultu, zatiaľ čo u iných politikov tak stanica urobila. Ficov blízky spolupracovník a vicepremiér Robert Kaliňák skôr povedal, že ministerský predseda bude mať po atentáte trvalé následky, ktoré sa týkajú pohybového ústrojenstva.

Atentát na Fica úrady nanovo vyšetrujú ako teroristický útok, pôvodne išlo o pokus o úkladnú vraždu. Strelca na Fica policajti bezprostredne po čine zadržali a súd ho potom poslal do väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko