Na hlavný obsah

Na Levočskú púť prišli státisíce ľudí. Nik neuverí agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša, zdôraznil biskup v záverečnej omši

Hlavným celebrantom bol František Trstenský.

Na Levočskú púť prišli státisíce ľudí. Nik neuverí agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša, zdôraznil biskup v záverečnej omši
Na Levočskú púť prišli tisícky veriacich. Foto: RTVS

Slovensko má za sebou jedno z najmasovejších cirkevných podujatí. Celkovo 400-tisíc a v nedeľu (7. 7.) asi 100-tisíc pútnikov smerovalo podľa organizátorov na Mariánsku horu na Levočskú púť.

Hlavným celebrantom záverečnej omše bol spišský diecézny biskup František Trstenský. Okrem iného pripomenul, že nik neuverí agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium podľa neho nemožno šíriť urážkami.

Levočskej púti sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Robert Latta:

Veriaci prichádzali na Mariánsku horu už od začiatku týždňa. Pripravili aj sektory na stanovanie. V sobotu (6. 7.) sa na Levočskú púť vybrali napríklad ľudia bez domova z útulku. Ale aj matky s deťmi zo zariadenia núdzového bývania v Žakovciach

Témou tohtoročnej púte bolo „Nauč nás modliť sa“, keďže tento rok je v katolíckej cirkvi rokom modlitby. Biskup František Trstenský zdôraznil potrebu radosti z viery.

„My sme tak smutní, my sme niekedy tak zabanovaní veriaci, aj na Slovensku. My sa vieme tešiť, keď Slovensko vyhrá na eure, vieme sa tešiť, keď sa nám niečo vydarí. Tešme sa, že sme veriaci – radosť z viery ukázať,“ uviedol spišský biskup František Trstenský.

Zasiahla aj záchranná zdravotná služba. „Ošetrili sme zhruba 30 pacientov, jednalo sa o pacientov či už s chronickými stavmi, ale aj s akútnymi stavmi, či už to boli nejaké alergické reakcie, zvracanie, bolesti hlavy a podobne,“ priblížil záchranár Kristián Kormoš.

Celkovo počas týždňa prišlo na Mariánsku horu podľa organizátorov asi 400-tisíc pútnikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny